Телескопите CSIRO в Австралия | Снимка: Phys.org

Група учени от SETI (щатска огранизация за търсене на извънземен разум) разследва мистериозен сигнал, идващ от звезда в съзвездието Херкулес. Сигналът, идващ от звездата HD164595, на 95 милиона светлинни години от нас, първоначално бил засечен от учени към Руската академия на науките 15 май 2015 година с техния редиотелескоп RATAN-600. Случилото се буди интерес в научната общност поради факта, че е възможно този сигнал да е изпратен от разумен извънземен живот.

Не бързайте да затваряте страницата! Астрономите имат сериозен довод да смятат, че сигнала си заслужава изследването. Те твърдят, че проучването е достатъчно важно, че да изисква постоянни наблюдения в посока Херкулес. Според по-ранни проучвания, около HD164595 обикаля само една планета – газов гигант, наречен HD164595 b. Не се смята, че на такива планети може да има живот, тъй като те нямат твърда повърхност. Учените обаче предполагат, че около тази звезда може би има и друга планета, която все още не сме открили.

Сигналът, който руските учени са засекли, е наистина много интересен. Смята се, че той е излъчен от изотропен източник (с еднаква мощност във всички посоки) и профилът му изглежда като нещо, което може да е изпратено нарочно – например опит за комуникация от страна на развит извънземен разум.

Още повече – звездата HD164595 е близка по химичен състав до нашето Слънце. Учените смятат, че планетите, обикалящи около такива звезди, могат да са дом на извънземен живот. SETI от своя страна стартират използването на телескопите Allen в Калифорния, за да разберат повече за сигнала. Очакваме повече по темата в близко бъдеще.

ОБНОВЕНО: И малко разочароваща информация… Според руската новинарска агенция TASS, сигналът, първоначално засечен от телескопа RATAN-600, може да е грешка. Учените не са засякли повторни такива сигнали. Юлия Сотникова от Специалната астрофизична лаборатория в Русия е споделила пред TASS, че е възможно данните да са дело на неработещ вече сателит или друг земен източник.