Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 32

След месеци чакане, безброй изтекли снимки и спецификации, Samsung най-накрая представи едни от най-дългоочакваните устройства тази година – Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge. Те ще бъдат пуснати на пазара от 10 април в 20 страни, като вторият модел ще бъде на по-висока цена. Все още няма информация колко точно ще ни искат корейците.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Apple iPad mini 3

Тази година Samsung заложи на новия дизайн и по-премиум материали, за да се бори с конкуренцията. Но ще помогне ли това за връщането му на челна позиция? Galaxy S5 не успя да пожъне голям успех през 2014, и сега производителят не иска да допуска същата грешка.

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 24

И двата модела имат доста сходен дизайн. Galaxy S6 идва с метален корпус, като отпред и отзад има стъклени панели. Galaxy S6 Edge предлага същото, но при него има извит дисплей. За разлика от Note Edge, тук извивката е много по-деликатна и се намира от двете му страни, като тя няма да показва същата информация. Няма как да не признаем, че тази вечер прожекторите бяха насочени изцяло към по-иновативния S6 Edge.

Galaxy S6 ще бъде наличен с бяло, черно, златисто и синьо, а S6 Edge ще се предлага в бяло, черно, златисто и зелено. От Samsung казаха, че не пестят разходи, когато става дума за материали. Предният и задният панел са с Gorilla Glass 4, а металната рамка придава много по-премиум излъчване, отколкото преди това използваната пластмаса.

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 33

Samsung не се фокусира само върху дизайна, друг важен елемент при новите флагмани е процесорът – 8-ядреният Samsung Exynos чип. В допълнение имаме и 5.1-инчов QHD Super AMOLED дисплей, 3GB RAM, избор между 32/64/128GB вградена памет, 16-мегапикселова задна камера с оптична стабилизация на изображението. Устройствата са с нов сензор за пръстови отпечатъци в хоум бутона, който вече не изисква да си плъзнете пръста върху него. Към характеристиките още влизат вградена поддръжка на Qi и PMA безжично зареждане, по-добро USB зареждане, което е с 1.5 пъти по-бързо отколкото при Galaxy S5, говорител, който осигурява 1.5 пъти по-силен звук и вградена поддръжка на разплащателната система на корейцитя Samsung Pay, използваща или NFC, или MFT (LoopPay) технология за транзакции.

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 5

Факт са подобрен дизайн и технолгии, но всичко това си има цена. Едни от отличителните белези на смартфоните на Samsung бяха възможността за смяна на батерията, слотове за microSD карти и водоустойчивост – нито едно, от които няма да намерите в новите S6 и S6 Edge. Това може да не се хареса на част от феновете на марката, разчитащи на тези функции, но едно е ясно – приоритет на Samsung е дизайнът, дори и това да доведе до по-малка потребителска база.  Софтуерът вече предлага 40% по-малко функции, отколкото в S5.

Не е трудно да се види откъде Samsung черпи вдъхновение за своя дизайн при Galaxy S6 и S6 Edge – той е доста сходен с този на iPhone 6 (особено, ако се погледне от определени ъгли), a това, върху което наблегнаха корейците, се предлага в  iPhone от години. Дори задната камара е леко изпъкнала. Може да се каже, че S6 прилича на хубрид между iPhone 4 и iPhone 6, а S6 Edge има по-отличителен външен вид.

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 23

Още преди официалното представяне Samsung намекна, че новите хай-енд модели ще имат страхотни камери и изглежда потребителите ще получат точно това. Компанията твърди, че се е вслушала в критиките до момента и е обърнала голямо внимание върху тази част от телефона. Камерата може да се стартира лесно – просто трябва да чукнете два пъти върху хоум бутона, има автоматичен фокус, който проследява движещите се обекти. От Samsung също така казаха, че инфрачервеният сензор на гърба, измерващ пулса, също така може да играе роля и в подобряването качеството на снимките.

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 31

Samsung Pay е новата мобилна разплащателна система на корейския гигант. Тя използва технологията от LoopPay, чиято  концепция се базира на съвместимост с банковите разплащателни карти, имащи EMV магнитна лента. Това автоматично означава пълна съвместимост с над 90% от издадените карти по света. Samsung Pаy работи с NFC и автентификация чрез сензора за пръстови отпечатъци, като тя ще работи с MasterCard, Visa, American Express и други.

Вижте нашето видео за Galaxy S6 и S6 Edge:

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 22

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 21

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 25Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 20

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 7

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 28

Samsung Galaxy S6 S6 Edge mwc event 2