galsxy s5

galaxy s5

Samsung Galaxy S5 ще се появи на пазара след близо две седмици – на 11 април. След бляскавата му премиера и последвалите слухове за по-ранно излизане на пазара, все пак се оказва, че ще трябва да почакаме още малко.  Естествено разработчиците от цял свят очакват Galaxy S5 с не по-малко нетърпение от останалите потребители.

След като в интернет пространството се появи първият официален софтуер за Galaxy S5, Chainfire, добре познатият ни разработчик и специалист по модове от форумите на XDA, съобщи че вече е успял да рутне устройството (ROOT – терминът означава придобиване на администраторски права над операционната система). Всъщност става въпрос за модела SM- G900F, за който се предполага, че ще е международната GSM-LTE версия на S5, но методът най-вероятно ще работи и на някои от останалите регионални версии, чиито бутлоудер не е заключен.

За да получи администраторски права, Chainfire е използвал един от най-популярните си инструменти – CF Auto Root, който се флашва чрез сервизната програма Odin. Целта на това упражнение е инжектирането на приложението SuperSU в системата, чрез модифицирано временно рековъри.

Ако сте фен на модификациите и обичате да експериментирате със своя смартфон, спокойно можете да предвидите покупката на Galaxy S5, защото той няма да остане без подкрепа от страна на разработчиците от XDA. Разбира се със стъпването му на пазара, ще се появят и първите потребителски ромове, но основата вече е поставена от Chainfire и неговия CF Auto Root, защото за да се правят каквито и да е модификации по дадено устройство, винаги е необходимо да имате администраторски права над операционната система.