blackberry_logo

Samsung Electronics води преговори за купуването на BlackBerry Ltd за 7.5 милиарда долара, пише Reuters. Южнокорейският гигант е предложил първоначална цена от 13.35 до 15.49 долара за акция, която е от 38% – 60% по-висока от тази, на която те се търгуват в момента. Изпълнителните директори на двете компании са се срещнали миналата седмица, за да обсъдят потенциалната сделка, съобщава неназован източник, който не иска да бъде разкриван.

ВИЖ ОЩЕ: SONY МОЖЕ ДА ПРОДАДЕ МОБИЛНОТО СИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ

BlackBerry направи изявление, в което отрича да е участвала в преговори със Samsung за закупуване на компанията. Акциите на канадския производител са скочили с 30% след публикацията в Reuters и паднали с 15% след изявлението.

Samsung предлага много устройства, които са предназначени за потребителския пазар, като корейската компания е лидер там, но с придобиването на BlackBerry тя може да си отвори много врати в корпоративния пазар.

Samsung ще се изправи пред регулаторните органи както в Отава, така и във Вашингтон. Според канадското законодателство сделката за придобиване на BlackBerry от чуждестранна компания изисква одобрението на правителстово. BlackBerry може да губи битката при смартфоните, но тя е известна със сигурността на устройствата и услугите, които предлага. Много големи корпоративни клиенти, заедно с правителствени и военни агенции по цял свят използват BlackBerry.

От Samsung очакват да преминат и през сложен процес за одобрение от Комитета за чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS). Samsung смята, че придобиването на по-малко от 100% от BlackBerry ще помогне за одобрението от CFIUS, но се съмнява, че по този начин ще може да постигне стратегическите си цели, става ясно от документите, видяни  от Reuters.