Samsung представи днес напълно нов 5-инчов WVGA смартфон с последната версия на Android Jelly Bean – Galaxy Grand. Хардуерните спецификации включват двуядрен 1.2 GHz процесор с оперативна памет 1 GB, 8-мегапикселова задна камера с 1080p видео запис и 2-мегапикселова предна за видео разговори.

Вградената памет е 8GB с възможност за добавяне на още чрез MicroSD слот, Wi-Fi b/g/n и Bluetooth. Galaxy Grand поддръжа високоскоростната HSPA+ мрежа, но не работи с LTE.

Корейският гигант обяви, че смартфонът ще се предлага в две версии: I9080 с една сим карта и I9082 с поддръжка на две. Така потребителите ще могат да разделят бизнес разговорите от личните.

Устройството ще пристигне с редовните функции и приложения като Direct Call, Popup Video, Smart Alert и S-Voice. Последното е конкурент на гласовия асистент на Apple – Siri.

Странно е, че южнокорейската компания обявява смартфон по средата на декември, малко преди Коледа, без да дава информация за цени и достъпност. Все още не е ясно дали Galaxy Grand ще се предлага в България и кога ще се случи това.