samsung-eyecan-_3

Нова възможност за потребителите с физическо увреждане представиха от Samsung. Новият им продукт се нарича EYECAN+ и представлява мишка от ново поколение, която позволява управление чрез следене на очите. Устройството работи самостоятелно, без нуждата от специални очила или друга периферия. EYECAN+ е второто поколение мишки, които позволяват пълноценна работа на компютър чрез следене на движението на очите. Това е възможно чрез поставяне на специално устройство под монитора на потребителя, което по безжичен път се калибрира и проследява очите на ползвателя.

ВИЖ ОЩЕ: GOOGLE С НОВИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА СИГУРНОСТ

Новата мишка изисква първоначална настройка, след което нейният потребителски интерфейс се появява на екрана. Той е съставен от две менюта, които общо имат 18 команди. Извършването на различни действия е свързано с мигане и движение на окото по определен начин. Samsung е включила най-често използваните действия от страна на потребителя. Има и предвидена възможност за създаване на допълнителни команди. Тези по подразбиране включват „копирай“, „постави“, „прелисти надолу“, „принтирай“ и други.

Има много подобни устройства на пазара, но EYECAN+ използва подобрена технология и е разработена за по-голям пазар. Компанията няма намерение да предлага устройството масово срещу заплащане, а ще спонсорира определено количество, което ще бъде раздадено на различни организации като благотворителна помощ. Технологията и дизайнът на новите устройства ще бъдат пуснати под свободен лиценз, така че различни компании и организации ще могат да използват достиженията на Samsung.