З

а последните няколко години операционната система на Google – Android, си извоюва мястото на най-популярна мобилна операционна система в света. От тази година Android се превърна и в лидер при таблетите на много пазари.

За да разберем как точно зеленото роботче на Google успя да спечели симпатиите на потребителите, трябва да се върнем назад във времето. Нека разгледаме историята на Android – от началото досега.

 

Началото

Android Inc. е основана през далечната 2003 г. от Анди Рубин, Рич Майнър, Ник Сиърс и Крис Уайт. Първоначалната идея на компанията е да създадат операционна система за цифрови фотоапарати, която да позволи на устройствата да се възползват от функции като гео-тагване. Създателите бързо осъзнават, че пазарният дял на фотоапаратите е прекалено малък и пренасочват продукта си към операционна система за смартфони, която да бъде конкурентна на тогавашните лидери на пазара – Symbian и Windows Mobile. Въпреки добрата идея и добрия екип, компанията изпитва финансови затруднения и две години след създаването си Android Inc. е пред фалит. През 2005-та Google проявява интерес към младата компания и първо инвестира, а в последствие до края на годината придобива Android. Рубин, Майнър и Уайт остават в управлението на компанията и стават служители на Google.

Под шапката на Google, Рубин заема водеща роля в проекта и благодарение на огромните ресурси на търсачката Android започва да се материализира. Екипът на Рубин създава прототип на софтуерната платформа, базирана на Linux ядро. През това време медиите спекулират, че Google цели да навлезе в мобилния пазар чрез придобиването на Android, но нямат повече информация, тъй като целият работен процес е пазен в тайна. Използвайки своето влияние, компанията успява да договори партньорства с няколко мобилни оператора и хардуерни производители далеч преди първата „стабилна“ версия на Android.

Датата е 9 януари 2007 г. и Apple показва на света iPhone, смартфон с голям (за тогавашните стандарти) сензорен екран и безпрецедентна операционна система, чиято лекота и интуитивност на използване надминават всичко досега. iPhone печели единодушно симпатиите на потребители и журналисти и тотално обърква плановете на Google. През това време те вече имат прототип на устройство с Android, което така и не вижда бял свят. Устройството носи кодовото име „Sooner” и подобно на смартфоните на Blackberry има хоризонтален, не-сензорен екран и QWERTY клавиатура. След премиерата на iPhone и най-вече универсалните хвалебствия, които получава, Google решава да преработи напълно Android, като запази отделни елементи от първите прототипи, но крайната цел е операционната система да се превърне в конкурент на софтуера на Apple.

 

 

Open Handset Alliance

В началото на ноември 2007 г., или десет месеца след премиерата на първия iPhone, Google създава консорциума Open Handset Alliance (OHA) с подкрепата на 47 компании, представляващи различни технологични сектори. Сред учредителите на OHA са производителите на микропроцесори Intel, Nvidia и Qualcomm, хардуерните производители Samsung, HTC, Sony, Motorola и LG, както и редица софтуерни компании и мобилни оператори. Към днешна дата в OHA членуват 84 компании. Главната идея зад създаването на OHA е дефинирането на глобални стандарти за мобилна платформа с отворен код. Основният продукт, за който организацията се „грижи“, е операционната система Android, базирана на Linux ядро. Android има за цел да се конкурира с платформи от затворен тип като тези на Apple, Microsoft (Windows Mobile), Nokia (Symbian), Blackberry и др. OHA представя ранен поглед върху SDK за платформата на 12 ноември 2007 г.. Благодарение на него, всички заинтересувани разработчици на софтуер се запознават с възможностите на Android, както и с техническите изисквания, необходими за създаване на приложения и игри. Интерес буди фактът, че всички членове на OHA са задължени да подпишат договор, който им забранява да използват неофициални версии на операционната система. Така наречените „разклонения“ (forks) използват за основа Android, но нямат достъп до Google Play и другите услуги на Google, като вместо тях интегрират свои собствени решения. Пример за такива са FireOS на Amazon и наскоро обявената Nokia X.

 

 

Android 1.0

HTC създава първия телефон с Android OS за масова употреба

 

 

 

 

 

 

 

Първото официално устройство, налично в търговската мрежа, което използва операционната система Android, е HTC Dream, познат още като T-mobile G1, представен на 22 октомври 2008 г. С това устройство официално започва ерата на Android с версия 1.0. Макар и много от функциите, които днес приемаме за даденост, да липсват (като виртуална клавиатура и multi-touch), HTC Dream и Android 1.0 показват за първи път някои от най-популярните и ключови парадигми и елементи на дизайна, които се превърнаха в запазена марка на операционната система на Google.

Падащо меню – Концепцията за статус бар, който може да бъде издърпан, за да покаже всички нотификации за събития, дебютира още с първата версия на Android. Уникалното до този момент меню е прието от потребителите като най-добрата система за показване на нотификации. Макар и осъвременено, менюто присъства и в най-новата версия на операционната система. Три години по-късно Apple вграждат много подобна система в своята iOS, а тази година това правят и Microsoft с версия 8.1 на Windows Phone.

Уиджети на началния екран – Уиджетите (и възможността за разделяне на началния екран на панели) е друга функция, която дебютира заедно с Android и продължава да е уникална в мобилния свят в сравнение с конкуренцията от Apple и Microsoft. Иронията в случая е, че именно Apple представят първи тази концепция в своята Mac OS, последвани няколко години по-късно от Microsoft и Windows Vista. Към днешна дата никой вече не използва тези неща на своя компютър, но функцията е все така популярна сред потребителите на Android.

Gmail интеграция – Електронната поща на Google има мобилна версия и преди Android, но вграденото приложение предлага много повече функции, като архивиране и етикети, и предлага най-добрия интерфейс за потребителите на услугата.

Android Market – Android Market е първото име на централизирания магазин на Android за приложения, игри и друго съдържание. В началото Android Market има сравнително малко и не много качествени приложения. Най-големият пропуск е липсата на платени приложения, които дебютират в платформата едва година по-късно.

 

 

Android 1.1

Android 1.1 излиза през февруари 2009 г. и не добавя много нови функции, като главно отстранява редица бъгове и грешки. Все пак този ъпдейт показва на потребителите, че операционната система може да се обновява безжично (over-the-air), а самият процес е сравнително бърз и лесен. Нещо, с което нито една друга мобилна платформа не може да се похвали.

 

 

Android 1.5 Cupcake

Android 1.5 е първият сериозен ъпдейт на операционната система и добавя няколко важни елемента в историята на платформата. Ъпдейтът носи кодовото име „Cupcake”, с което започва традицията на Google да кръщава всяка по-основна нова версия с имена на сладкиши, подредени по азбучен ред. Като изключим някои букви, като „Х“, тази традиция най-вероятно ще продължи в близките години. Android 1.5 Cupcake на пръв поглед прилича на предшественика си, но всъщност почти всеки елемент от потребителския интерфейс като икони, менюта, уиджети, шрифтове и др. претърпява промяна с цел усъвършенстване. Като изключим визуалните промени, версия 1.5 добавя и някои наистина полезни неща.

Виртуална клавиатура – Колкото и странно да звучи, първата версия на Android няма виртуална клавиатура. Това е част от наследството на софтуера, който, както споменахме, не е поддържал сензорни екрани, а G1 разполага с физическа QWERTY клавиатура. Решението на Google е критикувано спрямо виртуалната клавиатура на iPhone. Но версия 1.5 позволява на разработчиците да създават свои приложения, които да заменят клавиатурата по подразбиране. Тази възможност е един от първите начини за персонализиране на Android и откроява операционна система от конкурентите (Windows Phone и iOS) и до днес.

Уиджети като приложения – С версия 1.5 и обновения SDK, разработчиците на приложения вече могат да създават и разпространят уиджети в Android Market. Версии 1.0 и 1.1 могат да използват единствено уиджетите, вградени от Google.

Заснемане и възпроизвеждане на видео – Освен липсата на виртуална клавиатура, HTC Dream не може да заснема или възпроизвежда видео с първите версии на операционната си система. Android 1.5 Cupcake отстранява този проблем, а и дава възможност на производителите на устройства да преработват приложението за камерата. Последните бързо се възползват от това, като добавят и нови функции като филтри, ефекти и ръчен фокус.

 

 

Android 1.6 Donut

Увеличението на версията с 0.1 не подсказва това, но Android 1.6 добавя много ключови неща за платформата. Освен традиционните визуални оптимизации, основните промените тук са „под капака“.

CDMA – Android вече поддържа мобилния стандарт CDMA, използван от оператори, популярни в Северна Америка и Азия. По този начин платформата става достъпна за стотици милиони потенциални потребители.

Динамична резолюция –Android вече поддържа дисплеи с различни резолюции и пропорции. До този момент официално поддържаната резолюция е HVGA (320 x 480) в портретен режим.

Quick Search Bar – Функцията позволява универсално търсене както в локално съхраненото съдържание, така и в интернет от едно място.

 

 

Android 2.0 Eclair

Motorola Droid се превръща в най-желания телефон с Android OS

В първите дни на ноември 2009 г., или една година след премиерата на G1, Google пуска Andorid 2.0. В началото версията е налична единствено за Motorola Droid, който със своя голям екран с резолюция от 854 х 480 и актуален хардуер е най-мощният и желан Android телефон по това време. Това е първото устройство от изключително популярната серия Motorola Droid. Android 2.0 е най-големият и фундаментален ъпдейт на операционната система дотогава.

Поддръжка на множество профили – Потребителите вече могат да въвеждат повече от един Google профил, като получат едновременен достъп до електронна поща и контакти от всички акаунти. Добавена е и поддръжка за Microsoft Exchange. Допълнително Android започва да поддържа профили на други приложения и услуги, които могат да се синхронизират автоматично, а информацията за един контакт от различни услуги може да бъде обединена в телефонната книга.

Навигация чрез Google Maps – Google Maps Navigation e напълно безплатно и функционално приложение за навигация, използващо картографската информация на Google. Приложението има повечето възможности на специализираните навигационните приложения като 3D изглед, гласови напътствия и пътна информация. До този момент потребителите трябваше да закупят скъпо приложение или допълнително устройство за такива услуги. Първите версии на приложението имат известни проблеми, като изискването за постоянна връзка с интернет.

Нов браузър – Макар и все още да не поддържа multi-touch, браузърът на версия 2.0 е значително по-добър от този в предишната версия. Google добавя поддръжка на HTML 5, включително и видео (но само на цял екран), както и преработено поле за въвеждане на уеб адреси. Браузърът на Android най-после успява да се справи със сложни уебстраници, не-оптимизирани за мобилни устройства.

 

 

Android 2.1 Eclair

Nexus One идва като един истински флагман

 

 

 

 

 

 

 

С изключение на Motorola Droid и Motorola Milestone (версията на Droid за Европа), всички останали устройства получиха обновление директно до Android 2.1, който отново носи прозвището Eclair. Последното е доказателство, че 2.1 е сравнително малък ъпдейт. Всъщност версия 2.1 най-вече бележи навлизането на Google на хардуерния пазар. Поради опасения на компанията, че производителите променят прекалено много облика на операционната система, Google си партнира с HTC, за да представи устройство, използващо „чист“ Android. Така на бял свят се появява Nexus One, който работи с последната версия на софтуера и има характеристиките на истински флагман – тънък профил, изчистен дизайн, 1Ghz Qualcomm процесор и AMOLED дисплей.

Динамични тапети (Live wallpapers) –Една от най-харесваните и уникални функции в Android се появява за първи път във версия 2.1. Вместо статични тапети, потребителите вече могат да използват анимирани такива. Динамичните тапети всъщност приличат повече на приложения, имайки връзка с интернет и приемайки интеракции от потребителя. Google демонстрира това с динамичен тапет, използващ карта от Google Maps, която показва текущото местонахождение на потребителя. Макар и първите версии на функцията да се отрязват трагично на живота на батерията, динамичните тапети са много добре приети и са друг пример за иновативност, която и до днес отличава Android от конкуренцията.

Реч към текст (speech-to-text) – Версия 1.6 за първи път има гласов синтезатор, който произнася написан текст, а версия 2.1 добавя обратното. Чрез нов бутон на клавиатурата, потребителите могат да говорят, а думите им се преобръщат автоматично в текст. Първоначално функцията е приемана с насмешка, но Google работи над алгоритмите зад приложението, което в последствие става наистина полезно. Apple интегрира подобна функция в iOS 5.

 

 

Android 2.2 Froyo

Версия 2.2 отново носи подобрения в стабилността и бързината на Android. Производителността е един от най-големите проблеми на операционната система на Google – проблем, който ще бъде финално отстранен едва във версия 4.1 Jelly Bean. С версия 2.2 Google въвежда възможности, които повечето големи производители на устройства като HTC вече са интегрирали в своите „обвивки“ на операционната система.

  Възможността за преместване на приложенията върху SD карта беше  най-важна за всички, поради ограничените хардуерни възможности на  телефоните по това време  

 

 

 

 

Начален екран – Вместо 3, началният екран вече има до 5 различни панела, а точки в долната част на екрана подсказват на потребителите на кой панел се намират в момента.

Галерия – Галерията вече може да показва снимките в няколко 3D “изгледа“, добавени са нови ефекти при прелистване на снимки, а с помощта на акселерометъра снимките и клиповете се движат в синхрон с позицията на потребителя.

Mobile Hotspot – Потребителите вече могат да споделят мобилния си интернет с устройства, които поддържат Wi-Fi. Функцията е ограничавана от повечето оператори в Северна Америка.

Apps-to-SD – През 2010 г. повечето устройства имат много ограничена основна памет и възможността за преместване на приложенията върху SD карта е добре дошла. По-големите приложения и главно игри се оказваха недостъпни за много потребители, чийто процесор и видео карта отговарят на изискванията, но малката памет не позволява инсталирането им. Все пак има какво да се желае от новата опция на Google.  Компанията в последствие дори променя решението си и забранява инсталирането на приложения върху външна памет.

 

 

Android 2.3 Gingerbread

Около половин година след премиерата на Nexus One, Google този път избира Samsung за свой партньор и показва Nexus S. Устройството е базирано на успешния Samsung Galaxy S и има за цел да демонстрира Android 2.3 Gingerbread в най-чистата му форма. За дълго време Android 2.3 бе една от най-разпространените версии на операционна система в световен мащаб, главно поради своята стабилност и ниски хардуерни изисквания.

Подобрена клавиатура – Стандартната клавиатура има подробен дизайн, производителност и поддържа натискането на няколко бутона едновременно. Настигайки iOS, Android вече позволява селектирането на отделни думи или букви от текст, които да бъдат изрязани или копирани. Програмистите на HTC сами са отстранили проблема в своя Sense още с версия 2.1.

Батерия – Обичаният от всички раздел в настройките на Android, показващ разхода на батерията от различните приложения, се появява за първи път в Gingerbread. По-това време операционната система има сериозен проблем с разхода на енергия, главно поради свободните правила за мултитаскинг, позволяващи на голям брой приложения да работят на заден фон. Не помагат и многото некачествени/ неоптимизирани приложения, преобладаващи по това време.

Поддръжка за предна камера – Nexus S неслучайно е едно от първите Android устройства, които имат предна камера. Поддръжката за хардуера и приложения за видео разговори вече е вградена в операционната система.

Поддръжка на NFC – Безконтактните плащания са смятани за бъдещето на електронното банкиране и Android е една от първите операционни системи въобще, които поддържат стандартно технологията. Nexus S е и един от първите смартфони с вградена NFC антена.

Игри – До момента iOS е единодушно определяна като най-добрата платформа за мобилни игри, имаща амбициите да измести дори стандартни конзоли като Nintendo DS и Sony PSP. С 2.3 Gingerbread разработчиците на игри получават нови инструменти, които им позволяват да създават по-производителни и добре изглеждащи заглавия. Като резултат повечето популярни 3D игри излизат за Android едновременно с версиите им за iOS.

 

 

Android 3.0 Honeycomb

Нова цветова схема – За първи път зеленият цвят, асоцииран с Android и присъстващ дълбоко в потребителския интерфейс на всички версии досега, е премахнат за сметка на по-тъмни сини и черни цветове. Това придава на платформата по-завършен и „напреднал“ вид.

Преработен начален екран и уиджети – Поставянето на уиджети на началния екран става по-лесно, като вместо списък с имена потребителите вече виждат пълните уиджети, както и броя на „квадрати“, които ще заемат, когато бъдат поставени.

Виртуални бутони – Android 3.0 Honeycomb е първата версия, която не изисква физически бутони за навигация. Бутоните back и home вече са виртуални и разположени на нов „system bar”, който обединява часовник и бърз достъп до настройките. Andorid за пръв път прилича на традиционна desktop операционна система.

Подобрен мултитаскинг – Чрез нов системен бутон потребителите могат да преглеждат последно стартираните приложения, като вместо техните икони виждат снимка на приложението в действие. Концепцията прилича на решението на WebOS, което съвсем не е случайно. Създателят на WebOS  е нает от Google малко преди премиерата на Honeycomb.

Нов стандарт за оформление на приложения – Honeycomb за първи път показва идеята за „action bar” – лента в горната част на всяко приложение, която освен името и иконата съдържа често използвани бутони и контекстни менюта. Най-важното в случая е, че Google започват да дефинират и насърчават разработчиците да спазват конкретни правила за дизайн на навигацията на своите приложения. До този момент повечето приложения изглеждат много различно едно от друго, като голяма част от тях имитират iOS – нещо, което Google иска да избегне на всяка цена.

 

 

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 запазва много от функциите и графичните елементи от Honeycomb, като ги обединява в една-единствена версия за смартфони и таблети. Запазвайки традицията за ново Nexus устройство, което да представи новата версия, Google (отново с подкрепата на Samsung) показва Galaxy Nexus.

Google и Samsung представиха телефонът, който обедини всичко добро от Honeycomb във версия за телефони

Подобрени нотификации – Системата за нотификации на Android не беше променяна от първите версии поради простата причина, че такава нужда нямаше. Ice Cream Sandwich позволява премахването на индивидуални нотификации чрез приплъзване наляво или надясно.

Подобрен начален екран – Подобно на „лаунчърите“ от производители като Samsung  и HTC, Android вече позволява персонализиране на иконите, разположени в долната част на началния екран. Досега там винаги стояха браузърът и приложението за телефона. С версия 4.0 потребителите могат да създават папки, като просто „завлекат“ една икона върху друга.

Android Beam – Приложението позволява на всички устройства с NFC (и Android 4.0) да изпращат файлове помежду си просто чрез допиране. Освен това Google прави технологията достъпна за външни разработчици, които не закъсняват да пуснат свои приложения. Пример за това е S Beam на Samsung.

Отключване чрез разпознаване на лице – Както и името подсказва, функцията отключва устройството, когато камерата разпознае предварително зададеното лице на собственика. Функцията е по-скоро забавна, отколкото полезна, тъй като може да се заобиколи по много начини (със снимка, например).

Мобилен интернет трафик – Нов раздел в настройките на Ice Cream Sandwich показва в детайли изразходвания трафик. Функцията е изключително полезна за тези, които нямат неограничен интернет план и може да показва какъв трафик е изразходвало всяко едно приложение.

Нови приложения за календар и електронна поща – Главното приложение за електронна поща, както и Gmail приложението, са напълно преработени в тон с препоръките за визуален дизайн, описани още при 3.0 Honeycomb. Приложението календар вече има обобщен изглед, показващ събития от всички въведени профили.

 

 

Android 4.1 Jelly Bean

Jelly Bean въведе едни от най-сериозните подобрения

 

 

 

 

 

 

 

Според много наблюдатели и журналисти Android 4.1 Jelly Bean заслужава своя собствена версия, вместо увеличението с 0.1. Версията е представена през 2012 г. по време на ежегодната конференция Google I/O, заедно с Nexus 7 – 7-инчов таблет, произведен от Asus. Nexus 7 всъщност е таблетът, който най-накрая успя да вкара Android на пазара на таблетите, напълно доминиран от iPad на Apple. Освен най-новата версия на операционната система на Google, Nexus 7 има качествен IPS дисплей, стилен дизайн и съвременен хардуер. Това, което привлича потребителите, е и изключително ниската му цена от $199 (за версията с 8 GB). Ранният достъп до нововъведенията, които Android 4.1 Jelly Bean представя, е не по-малка причина за интереса към Nexus 7 от ниската му цена.

Project Butter – Това е може би една от най-важните промени не само за Jelly Bean, но и в цялата история на Android. Една от най-сериозните критики на софтуера до версия 4.0 е, че операционната система е бавна, засича и „лагва“, особено в сравнение дори с по-стари версии на iOS. Тези проблеми се забелязват дори в най-мощните флагмани на компании като HTC и Samsung. С Android 4.1 Jelly Bean Google най-накрая отстранява проблема. Технологията, озаглавена „Project Butter” (преведено на български „butter” означава „масло“), значително подобрява визуализирането на графичните елементи и времето за реакция спрямо командите от потребителя. Честотата на опреснение на дисплея достига постоянни 60 кадъра в секунда. В резултат потребителският интерфейс работи много по-гладко и операционната система вече може да се конкурира с тази на Apple по още един показател.

Google Now Google Now е друга основна за платформата функция, която дебютира с Jelly Bean. С услугата Google отново цели да се конкурира с Apple, като този път на прицел е представеният половин година по-рано виртуален асистент Siri. Google Now комбинира данни от календара, електронната поща, локацията и др., за да предостави на потребителя информация предварително. Услугата използва нов, изчистен интерфейс под формата на „карти“. Например, Google Now “засича“, че даден потребител е все още на работното си място, но наближава краят на работния ден и автоматично изчислява маршрут и време за пристигане вкъщи, които потребителя вижда веднага след стартиране на приложението. Google Now дава информация за предстоящи събития, спортни резултати, метеорологични условия и много други, като цялата информация е персонализирана спрямо поведението и интересите на потребителя. Услугата може да бъде управлявана изцяло с глас.

Разширими нотификации – Разработчиците могат да създават динамични нотификации, които да показват допълнителна информация, без да трябва да се отваря самото приложение. Подобно на iOS 5, нотификациите могат да бъдат изключвани само за конкретни приложения.

Гъвкави уиджети – Това е пореден пример за функция, показана първо от производители на Android устройства. Поставянето на уиджети става по-лесно, тъй като те се оразмеряват автоматично спрямо свободното пространство на началния екран. Уиджетите и иконите също могат да се подрежат автоматично, когато потребителят реши да постави нещо друго върху тях.

 

 

Android 4.2 Jelly Bean

Версия 4.2 е обявена само шест месеца след 4.1 и запазва прозвището Jelly Bean. Новият ъпдейт оптимизира производителността, подобрява скоростта на анимациите и допълнително усъвършенства дизайна на операционната система. С Android 4.2 Jelly Bean дебют правят и устройствата от серията „Google Play Edition”. Популярните флагмани Samsung Galaxy S4 и HTC One могат да бъдат закупени директно от магазина на Google, като вместо преработените версии на Android, които производителите им представят, устройствата работят със „stock” версията на операционната система. Смартофните са предназначени за почитатели на Android във версията на Google, които искат по-добър хардуер от този, който Nexus устройствата предлагат. Поради многото нежелан софтуер, който компаниите като Samsung добавят в своите устройства, почитателите на стандартния (stock) Android стават все повече. Високата цена на Google Play Edition устройствата обаче ги прави достъпни само за най-страстните фенове.

  Най-доброто в тази версия си остава възможността за ползването на едно устройство с няколко профила, всеки със свои собствени настройки  

 

 

 

Бързи настройки – Софтуерните преработки като TouchWiz на Samsung и Optimus UI на LG вграждат бързи бутони за най-популярните настройки директно в падащото меню за нотификации. Практиката показва, че тази функционалност е изключително удобна и харесвана от потребителите. С Android 4.2 Jelly Bean Google представят своя версия на концепцията. Чрез издърпване на статус бар-а с два пръста се разкрива меню, съдържащо преки пътища към най-важните настройки като Wi-Fi, Bluetooth, GPS и други.

Lockscreen уиджети –  Android 4.2 Jelly Bean добавя възможността за показване на определени уиджети на lockscreen-а. Функцията става почти безполезна, ако потребителят ползва парола за отключване на своето устройство, но все пак е добра идея.

Преработено приложение „Часовник“ – Приложението часовник (и прилежащите му аларма, хронометър, таймер, световно време) получават изцяло нов дизайн. Нова функционалност няма, но новият изглед е универсално приет и харесван.

Много потребителски профили – С  Android 4.2 Jelly Bean устройство вече може да се ползва от повече един от потребител (чрез различен профил), всеки със свои собствени настройки, приложения и съдържание. Решението работи подобно на профилите в Windows и Mac OS X, а iPad на Apple все още няма такава функционалност.

Фотосфера – Фотосферата е 360-градусова панорама, която се заснема чрез бавно придвижване на устройството във всички посоки, следвайки напътствия от приложението. Идеята е изключително оригинална, но поради факта, че е трудно да се постигне добър краен резултат, както и че готовите изображения могат да се споделят единствено чрез Google +, функцията е бързо забравена.

Скрийнсейвъри Daydream – концепцията за скрийнсейвър замира със популяризирането на TFT мониторите, но в Android 4.2 Jelly Bean тя прави неочаквано завръщане. Daydream може да се активира, когато устройството бъде включено в зарядно или dock- станция. По желание на потребителя приложението показва снимки от галерията, информация за времето, новини, нотификации или конкретен удижет.

 

 

Android 4.3 Jelly Bean

Поредната версия на Android 4.3 Jelly Bean дебютира на 24 юли 2013 г. заедно с новия Nexus 7. Обновлението донася сравнително малко нови неща, повечето от които са насочени именно към Nexus 7 (и други таблети).

Подобрена поддръжка за повече профили – Софтуерът позволява създаването на профили с ограничен достъп. Функцията е подходяща най-вече за родители с малки деца, които могат да им предоставят таблета си, без да се опасяват, че децата могат да изтрият важно съдържание или натрупат сметка на кредитната им карта.

Игри – Google успява да изпревари Apple и интегрира OpenGL ES 3.0 – един от най-добрите графични енджини, достъпни за мобилни устройства, в опит да подобри възможностите на Android за видео игри. Apple наваксва няколко месеца по-късно и все още има преднина в сферата на мобилните игри, но разликата става все по-малка.

С тази версия идва и Trim, който ще почисти боклука от телефона ви

Trim –  Android 4.3 Jelly Bean поправя един голям пропуск в операционната система, засягащ голям брой устройства. Поради начина, по който Android менажира свободното място на вътрешната памет, по-стари устройства като първия Nexus 7, станаха почти неизползваеми. 4.3 Jelly Bean буквално им вдъхна нов живот.

Модулни приложения – Много от основните приложения и услуги на Google като Gmail, Chrome, Календар и др. биват отделени от Android като самостоятелни приложения в Google Play. По този начин потребителите получават моментални ъпдейти, вместо да чакат обновление на цялата операционна система.

 

 

Android 4.4 е KitKat

Следващата нова версия на Android е пусната официално през октомври 2013 г. заедно с новия Nexus 5 смартфон. Прозвището на версия 4.4 е KitKat – името на популярен десерт на Nestle. Двете компании си партнират и в обща маркетингова кампания, целяща да популяризира и двата коренно различни продукта. KitKat допълнително усъвършенства дизайна на Android, като премахва всички излишни визуални елементи. „Електриково“ сините цветове са премахнати, като основните цветове на потребителския интерфейс и вградените приложения са черно и бяло. Иконите са по-големи и по-добре изглеждащи, а стаус бар-ът и фонът под виртуалните бутони са прозрачни.

Оптимизирани системни изисквания – Макар и последна и най-комплексна версия, Android 4.4 KitKat е тотално преработен и оптимизиран за работа на по-слаби (бюджетни) устройства. Идеята на Google е производителите да използват последната версия на операционната система и в своите предложения в ниския клас, вместо да разчитат на по-стари версии или други операционни системи. Минималното изискване за рам памет на KitKat е едва 512 MB.

Google Now и нов лаунчер – Освен чрез своята икона, Google Now можеше да се стартира чрез приплъзване от долната част на дисплея. В KitKat Google Now е разположен на най-левия панел на началния екран за по-лесен достъп. Уиджетът за търсене е постоянно разположен на всеки един панел и реагира на ключовата фраза „okay Google” без нужда от натискане на бутон, докато потребителят е на който и да е от панелите на началния екран.

Телефон – Приложението за набиране на номера има достъп до огромната база данни на Google, като показва на кого принадлежи номерът, който потребителят набира.  При входящо повикване от непознат номерът бива сравняван със същата база и при съвпадение името бива изписвано. Това работи главно за компании и бизнеси, а не за лични номера.

Приложения на цял екран – Потребителите на устройства с виртуални бутони отдавна се оплакват, че бутоните стоят постоянно на екрана при работа с повечето приложения и игри. Разработчиците вече могат да преработят своите приложения и те напълно да скрият статус бар-а и виртуалните бутони.

Google Hangouts – Приложението за бързи съобщения и видео разговори Google Hangouts вече замества изцяло стандартното CMC приложение. Решението наподобява това на Apple, но от варианта на Google има още какво да се желае.

Emoji – С Android 4.4 KitKat стандартната клавиатура има бърз достъп до популярния стандарт за емотикони – Emoji. По този начин потребителят може да ги използва във всяко едно приложение.

Подобрена продуктивност –  Android 4.4 KitKat носи подобрения и за тези, които обичат да работят в „движение“. Придобитото от Google приложение за обработка на документи Quickoffice има нова версия, която позволява изпращането на документи за печат към всеки принтер с връзка към Google Cloud Print. Quickoffice вече е с достъп до документи, съхранени в облачни услуги, различни от Google Drive, като Dropbox, Box и др. Обновено е и стандартното приложение за електронна поща на Android, което макар още да отстъпва на Gmail, получава оптимизирана навигация и нова функционалност.

 

 

Android L

Последната засега версия на операционната система се отличава от предишните по един интересен фактор – все още не е готова. Досега при всяко представяне на следващата версия на Android, Google правеше операционната система налична за сваляне почти веднага след нейното обявяване. Android L е все още незавършена версия, която има за цел да даде предварителен поглед, като финалният продукт ще бъде готов през есента. За това ясно говори фактът, че все още не знаем как ще се казва или какъв ще е поредният номер на тази версия. В случая L е поредната буква след K (KitKat), но най-вероятно това няма да е финалното име. Към момента се спрягат имената Lollipop, Lemon Pie, Lemonhead, Licorice и други сладкиши, започващи с L. Според запознати поредният номер ще бъде Android 5, но също така версията би могла да бъде 4.5. Причината Google да не обявяват на пръв поглед такава малка подробност е все още неясна. Всъщност Android L е насочен главно към разработчици, които ще могат да се запознаят с новите възможности и изисквания на софтуера, за да преработят своите приложения.

Material Design – Една от най-големите промени, които Google представи с Android L, е нов дизайнерски кодекс на име Material Design, който ще обхване всеки един детайл от операционната система, като компанията планира да преработи всичките си приложения и услуги (във всички платформи). Новата концепция ще навлезе първо в Android и Android Wear, но ще бъде последвана от Chrome, Chrome OS, Gmail, Drive и други. На пръв поглед разликите не са фрапиращи, но всъщност почти всеки детайл в Android е претърпял промяна. Тук имаме нови икони, шрифтове, анимации и менюта, както и нова цветова гама.

Ново ниво на multitasking – Компанията за пореден път, преосмисля multitasking-a и неговите възможности. Вместо обичайните снимки на последно използваните приложения, Android L ще може да прехвърля потребителя към конкретен екран или документ от съответното приложение. Например в браузъра Chrome, потребителя ще може да избере конкретна страница към която да се върне директно от multitasking менюто. Разбира се съществуващите приложения ще трябва да бъдат преработени за да се възползват от новата функционалност.

Lock screen нотификации – Работата с нотификации винаги е била отлична в Android, като за това говори фактът, че (почти) всички конкуренти я копират. Android L поставя нотификациите директно на потребителския lock екран. Потребителите ще могат да прегледат, взаимодействат или премахнат всички нови нотификации, без дори да отключват устройството си.

Project Volta – Новата технология носи името на италианския физик Алесандро Волта, известен с изобретяването на първата батерия и откриването на газа метан. Накратко, става въпрос за редица оптимизации, целящи да оптимизират живота на батерията. Операционната система ще има нов инструмент – Battery Historian, който ще даде на разработчици и потребители по-добри данни за това как приложенията изразходват енергия. Самите програмисти ще могат допълнително да оптимизират своите приложения чрез по-добър контрол над „нишките“, които вървят на заден фон. Google представи и Battery Saver – режим, който изключва всички ненужни функции и комуникации с цел удължаване живота на батерията. Компании като Samsung и HTC от доста време вграждат подобни функции в своите устройства.

Android Wear – Android L добавя много по-добра съвместимост с носими джаджи като умните часовници, използващи Android Wear, или Google Glass. Например потребителите ще могат да отключват устройството си, без да трябва да въвеждат своята парола, ако носят сдвоено Android Wear устройство.

  Android L идва с нов дизайн и показва накъде са се фокусирали от Google за бъдещите си разработки, а именно към аксесоарите, автомобилите и телевизията  

 

 

 

 

Android TV – Поредният опит на Google да превземе хола на потребителя. Android TV е версия на Android L, която ще позволи създаването на set-top устройства, които се свързват към телевизора. Първите Android TV устройства се очакват през 2015 г. и ще конкурират Apple TV, Roku, Amazon Fire TV и др.

Android Auto – Новата платформа на компанията позволява използването на типични функции и приложения на смартфона чрез мултимедийната система на автомобила. Потребителите ще могат да набират, приемат обаждания, изпращат съобщение, контролират навигацията и музикалния плейър и др. само чрез глас. Менюто на Android Auto наподобява Google Now, а фактът, че платформата е базирана на Android, означава че разработчиците лесно ще могат да преработват своите приложения за (безопасна) работа в колата. Google се надява Android Auto да се появи до края на годината в автомобили на техните партньори от Dodge, Chevrolet, Chrysler и Audi.

 

 

Android 6.0 Marshmallow

Дългоочакваната нова версия на Android, с име Marshmallow и обозначение 6.0, ще бъде пусната през октомври 2015. Това бе обявено от Google на Nexus събитието, на което компанията представи и голяма част от новите възможности на системата, много от които улесняват работата с устройствата. Представяме ви списък със седем от най-добрите и полезни нови функции в новия Android.

1. Now on Tap

Now on Tap впечатли всички на събитието. Новата функция използва всички разработени технологии за предсказване на поведение и работи заедно с приложенията, за да даде повече информация.

Now on TapNow on Tap се извиква чрез задържане на Home бутона при включено приложение. С това се активира функцията и тя автоматично ще събере интересната информация, която може би ще е от интерес за потребителя. Това включва името на известна личност, адрес, събитие или важно съобщение.

Функцията работи и с външни източници на информация за по-добро изживяване, ако е посочено името на филм, тогава Android може да се обърне към филмовата база данни IMDB.

2. Case-by-case App Permissions

Това нововъведение е свързано с даването на права за достъп до ресурси от страна на приложенията. До този момент при инсталиране на игра или програма от Google Play потребителите се съгласяваха с това чрез диалогов прозорец.

При Marshmallow достъп до някои ресурси ще се иска в момента, когато приложението поиска достъп до тях. Това означава, че не се дават автоматично пълни права при инсталация, а потребителите могат да решат до кои ресурси ще се дава достъп. Това е един много добър гъвкав механизъм, който подобрява значително модела за сигурност.

Разработчиците на приложения ще трябва да обновят своите продукти, ако искат да се възползват от тази актуализация.

3. Пръстови отпечатъци

Сензорите за пръстови отпечатъци вече са налични при няколко смартфона, работещи с Android. Google интегрират поддръжка за тях директно в операционната система, което ще улесни тяхното въвеждане в бъдеще от производителите на мобилни устройства.

4. USB Type-C

Android 6.0 работи безпроблемно с новия порт USB Type-C, който е много по-удобен за от micro USB.

5. Doze

Doze е функция за удължаване на автономния живот на устройствата при Android 6.0 Marshmallow. Тя следи поведението на потребителите и най-често използваните приложения и оптимизира работата на устройствата според изградените навици.

6. По-удобно ползване на cut, copy и paste

При копиране на даден низ от текст, цифри или символи, те ще бъдат показвани в кутийки за по-лесно вмъкване.

7. Chrome Custom Tabs

Android 6.0 позволява предварителното зареждане на съдържание в Google Chrome преди отварянето му в отделно приложение. Това означава, че при работа с някои приложения, които активно ползват интернет и кеширана информация от браузъра, всичко ще се зарежда много по-бързо. Това ще спести и мобилен трафик, който при някои потребители е ограничен ресурс.

 

Данните, използвани в статията, са взети от достоверни източници: developer.android.com, The Verge…

Luba6ky съдейства за изготвянето на тази статия.

848 Коментари

 1. Title

  […]please check out the websites we comply with, including this one, because it represents our picks in the web[…]

 2. Title

  […]Every as soon as inside a although we choose blogs that we study. Listed below would be the most recent web-sites that we opt for […]

 3. Title

  […]just beneath, are various entirely not connected web pages to ours, however, they are certainly really worth going over[…]

 4. Title

  […]Every when in a when we opt for blogs that we read. Listed beneath are the newest internet sites that we select […]

 5. Title

  […]we like to honor many other world wide web web sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 6. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did one find out about Mid East has got far more problerms too […]

 7. Title

  […]just beneath, are numerous completely not associated websites to ours, however, they’re certainly really worth going over[…]

 8. Title

  […]Every after in a though we select blogs that we study. Listed beneath would be the most recent websites that we choose […]

 9. Title

  […]that may be the end of this report. Right here you will come across some web pages that we think you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 10. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a appear, whoa did one understand about Mid East has got far more problerms too […]

 11. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be really really worth a go through, so possess a look[…]

 12. Title

  […]The information and facts talked about in the write-up are a few of the most beneficial accessible […]

 13. Title

  […]we came across a cool site that you simply could possibly delight in. Take a search in the event you want[…]

 14. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are in fact really worth a go by way of, so possess a look[…]

 15. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless actually really worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got more problerms as well […]

 16. Title

  […]we prefer to honor a lot of other web internet sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 17. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not associated sites to ours, nonetheless, they’re certainly really worth going over[…]

 18. Title

  […]just beneath, are many completely not related web sites to ours, however, they’re certainly really worth going over[…]

 19. Title

  […]Every the moment inside a whilst we select blogs that we study. Listed beneath would be the latest websites that we choose […]

 20. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 21. Title

  […]Every once inside a whilst we decide on blogs that we read. Listed below would be the newest web-sites that we choose […]

 22. Title

  […]Every once inside a even though we opt for blogs that we study. Listed beneath are the latest internet sites that we decide on […]

 23. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are in fact really worth a go through, so possess a look[…]

 24. Title

  […]usually posts some extremely fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 25. Title

  […]just beneath, are several entirely not associated sites to ours, having said that, they are certainly really worth going over[…]

 26. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 27. Title

  […]Every as soon as inside a though we pick blogs that we read. Listed beneath are the most current websites that we pick out […]

 28. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got much more problerms also […]

 29. Title

  […]Every as soon as in a even though we pick blogs that we read. Listed below are the newest web sites that we decide on […]

 30. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are basically worth a go via, so possess a look[…]

 31. Title

  […]check below, are some entirely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 32. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not related internet sites to ours, having said that, they may be certainly worth going over[…]

 33. Title

  […]that will be the finish of this post. Right here you’ll come across some web pages that we believe you will value, just click the links over[…]

 34. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re in fact worth a go by, so possess a look[…]

 35. Looking around

  I like to browse in various places on the online world, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

 36. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to because we believe they are really worth visiting[…]

 37. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re basically really worth a go through, so have a look[…]

 38. Title

  […]that will be the end of this post. Right here you’ll come across some websites that we consider you’ll enjoy, just click the links over[…]

 39. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got far more problerms too […]

 40. Title

  […]that is the finish of this report. Right here you will come across some internet sites that we feel you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 41. Looking around

  I like to look in various places on the online world, regularly I will just go to Stumble Upon and read and check stuff out

 42. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but do not get lots of link appreciate from[…]

 43. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did a single learn about Mid East has got much more problerms as well […]

 44. Title

  […]very handful of internet websites that happen to be in depth below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 45. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be truly really worth a go by means of, so possess a look[…]

 46. Title

  […]that is the finish of this article. Here you’ll find some sites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 47. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be essentially worth a go as a result of, so have a look[…]

 48. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless truly worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got extra problerms at the same time […]

 49. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be basically really worth a go via, so have a look[…]

 50. Title

  […]very few websites that happen to become detailed below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 51. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not related web-sites to ours, nevertheless, they may be certainly worth going over[…]

 52. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, however, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 53. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re in fact really worth a go by, so have a look[…]

 54. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re essentially worth a go by means of, so have a look[…]

 55. Title

  […]very few websites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 56. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re really really worth a go by, so possess a look[…]

 57. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless actually worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 58. Title

  […]that could be the finish of this report. Right here you will discover some web-sites that we assume you’ll appreciate, just click the links over[…]

 59. Title

  […]here are some links to internet sites that we link to for the reason that we assume they are worth visiting[…]

 60. Title

  […]just beneath, are numerous absolutely not related web sites to ours, on the other hand, they are certainly worth going over[…]

 61. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be actually worth a go through, so have a look[…]

 62. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not related internet sites to ours, however, they’re certainly worth going over[…]

 63. Title

  […]please visit the web sites we comply with, which includes this one particular, because it represents our picks from the web[…]

 64. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless truly really worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got more problerms as well […]

 65. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to for the reason that we believe they may be really worth visiting[…]

 66. Title

  […]Every the moment in a even though we decide on blogs that we study. Listed below would be the most current internet sites that we pick out […]

 67. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got extra problerms also […]

 68. Title

  […]we like to honor quite a few other world wide web web pages on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 69. Title

  […]we like to honor numerous other net internet sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 70. Title

  […]very few web-sites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 71. Title

  […]check below, are some entirely unrelated websites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 72. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 73. Title

  […]that could be the finish of this report. Right here you will discover some internet sites that we assume you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 74. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did one study about Mid East has got much more problerms also […]

 75. Title

  […]just beneath, are several totally not related web sites to ours, nonetheless, they may be certainly really worth going over[…]

 76. Title

  […]that would be the end of this report. Right here you’ll come across some web pages that we assume you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 77. Title

  […]Every after in a though we choose blogs that we read. Listed beneath are the most up-to-date web sites that we pick out […]

 78. Title

  […]please go to the web sites we comply with, including this 1, because it represents our picks in the web[…]

 79. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are actually really worth a go by means of, so possess a look[…]

 80. Title

  […]check beneath, are some entirely unrelated internet websites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 81. Title

  […]just beneath, are various entirely not related web pages to ours, nonetheless, they may be surely really worth going over[…]

 82. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really really worth taking a search, whoa did a single find out about Mid East has got far more problerms as well […]

 83. Title

  […]that could be the finish of this article. Right here you’ll obtain some web-sites that we believe you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 84. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 85. Title

  […]we prefer to honor a lot of other web web sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 86. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get a great deal of link adore from[…]

 87. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to for the reason that we believe they may be worth visiting[…]

 88. Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I really like but do not get a whole lot of link enjoy from[…]

 89. Title

  […]we prefer to honor several other world wide web web-sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 90. Title

  […]that would be the finish of this article. Here you will come across some internet sites that we believe you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 91. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be essentially worth a go by, so possess a look[…]

 92. Title

  […]very few sites that take place to become detailed below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 93. Title

  […]we like to honor quite a few other web websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 94. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless really worth taking a appear, whoa did one master about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 95. Title

  […]we prefer to honor many other world wide web web pages around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 96. Title

  […]we like to honor many other internet web sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 97. Title

  […]we prefer to honor many other online websites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 98. Title

  […]very few web-sites that occur to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 99. Title

  […]that could be the finish of this report. Here you will locate some websites that we think you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 100. Title

  […]The information mentioned inside the post are a few of the most beneficial readily available […]

 101. Title

  […]we prefer to honor lots of other online web-sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 102. Title

  […]that will be the finish of this post. Right here you will find some internet sites that we think you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 103. Title

  […]check below, are some entirely unrelated web-sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 104. Title

  […]just beneath, are numerous totally not connected internet sites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 105. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 106. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re basically really worth a go by means of, so possess a look[…]

 107. Title

  […]the time to study or pay a visit to the subject material or web-sites we have linked to beneath the[…]

 108. Title

  […]that could be the end of this article. Here you will find some internet sites that we believe you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 109. Title

  […]we prefer to honor a lot of other web internet sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 110. Title

  […]we like to honor several other online web pages on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 111. Title

  […]very couple of websites that transpire to become detailed below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 112. Title

  […]that would be the finish of this write-up. Right here you will come across some websites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 113. Title

  […]Every after inside a while we decide on blogs that we read. Listed below would be the most current websites that we pick […]

 114. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nevertheless really really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got more problerms too […]

 115. Title

  […]check below, are some completely unrelated web-sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 116. Title

  […]that may be the end of this article. Right here you’ll locate some web pages that we consider you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 117. Title

  […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web websites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 118. Title

  […]Every after inside a even though we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the latest web pages that we choose […]

 119. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are really really worth a go by, so possess a look[…]

 120. Title

  […]we like to honor quite a few other world wide web internet sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 121. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be basically really worth a go by means of, so have a look[…]

 122. Title

  […]that may be the end of this post. Here you’ll find some web sites that we assume you’ll enjoy, just click the links over[…]

 123. Title

  […]just beneath, are various totally not connected web pages to ours, however, they may be certainly worth going over[…]

 124. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless really worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 125. Title

  […]please pay a visit to the websites we stick to, like this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 126. Title

  […]just beneath, are a lot of completely not associated web sites to ours, even so, they may be surely worth going over[…]

 127. Title

  […]we prefer to honor several other world wide web web-sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 128. Title

  […]very couple of web sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 129. Title

  […]we like to honor numerous other world wide web sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 130. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not related websites to ours, nevertheless, they may be certainly really worth going over[…]

 131. Title

  […]we like to honor quite a few other world wide web sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 132. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get lots of link adore from[…]

 133. Title

  […]just beneath, are quite a few totally not associated web sites to ours, however, they may be surely really worth going over[…]

 134. Title

  […]just beneath, are a lot of entirely not related websites to ours, nonetheless, they may be certainly really worth going over[…]

 135. Title

  […]check below, are some totally unrelated sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 136. Title

  […]please take a look at the web pages we comply with, including this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 137. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 138. Title

  […]that could be the finish of this article. Right here you’ll discover some internet sites that we consider you’ll appreciate, just click the links over[…]

 139. Title

  […]very couple of web-sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 140. Title

  […]just beneath, are many totally not associated web sites to ours, on the other hand, they’re certainly worth going over[…]

 141. Title

  […]Every the moment inside a when we choose blogs that we study. Listed below are the most current websites that we decide on […]

 142. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless genuinely worth taking a look, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms as well […]

 143. Title

  […]please visit the web sites we comply with, such as this one, as it represents our picks through the web[…]

 144. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 145. Title

  […]Every when in a even though we choose blogs that we study. Listed beneath would be the latest web sites that we decide on […]

 146. Title

  […]that would be the finish of this report. Here you’ll locate some internet sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 147. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to simply because we consider they may be worth visiting[…]

 148. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 149. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless truly really worth taking a search, whoa did a single learn about Mid East has got extra problerms also […]

 150. Title

  […]that will be the end of this article. Right here you will uncover some websites that we believe you’ll value, just click the links over[…]

 151. Title

  […]we prefer to honor many other net web sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 152. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got more problerms at the same time […]

 153. Title

  […]we prefer to honor many other world-wide-web sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 154. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless truly worth taking a look, whoa did one find out about Mid East has got additional problerms also […]

 155. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re in fact worth a go by means of, so possess a look[…]

 156. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did one particular understand about Mid East has got extra problerms too […]

 157. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless seriously worth taking a appear, whoa did one find out about Mid East has got extra problerms also […]

 158. Title

  […]we prefer to honor quite a few other internet web pages around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 159. Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around on the internet and found

 160. Title

  […]just beneath, are various totally not associated web sites to ours, on the other hand, they are surely worth going over[…]

 161. Title

  […]Every once in a whilst we select blogs that we read. Listed below are the most up-to-date web sites that we decide on […]

 162. Title

  […]Every the moment in a even though we select blogs that we study. Listed beneath would be the newest websites that we decide on […]

 163. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless really really worth taking a search, whoa did a single master about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 164. Title

  […]please check out the web sites we adhere to, including this a single, because it represents our picks through the web[…]

 165. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re truly really worth a go by means of, so have a look[…]

 166. Title

  […]Every when in a when we choose blogs that we study. Listed below are the most recent sites that we choose […]

 167. Title

  […]we like to honor several other online internet sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 168. Title

  […]very couple of internet websites that transpire to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 169. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to due to the fact we think they are really worth visiting[…]

 170. Title

  […]very couple of web sites that take place to become detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 171. Title

  […]we like to honor lots of other world-wide-web internet sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 172. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless seriously worth taking a look, whoa did a single discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 173. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless seriously worth taking a look, whoa did 1 learn about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 174. Title

  […]check below, are some entirely unrelated sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 175. Title

  […]that could be the finish of this report. Here you’ll locate some web pages that we assume you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 176. Title

  […]that will be the end of this article. Here you’ll find some web-sites that we assume you will value, just click the links over[…]

 177. Title

  […]we prefer to honor numerous other web web-sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 178. Title

  […]The information talked about inside the report are a few of the most beneficial out there […]

 179. Title

  […]we like to honor lots of other net web pages around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 180. Title

  […]we like to honor numerous other internet web-sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 181. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a look, whoa did one learn about Mid East has got more problerms at the same time […]

 182. Title

  […]Every as soon as in a even though we decide on blogs that we study. Listed beneath are the most current web sites that we choose […]

 183. Title

  […]check below, are some totally unrelated websites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 184. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially worth a go by way of, so have a look[…]

 185. Title

  […]we prefer to honor numerous other world wide web internet sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 186. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are basically really worth a go by way of, so possess a look[…]

 187. Title

  […]very couple of sites that happen to be in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 188. Title

  […]please pay a visit to the internet sites we comply with, which includes this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 189. Title

  […]very handful of sites that come about to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 190. Title

  […]that is the finish of this article. Right here you’ll obtain some internet sites that we assume you will enjoy, just click the links over[…]

 191. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless really really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got much more problerms as well […]

 192. Title

  […]Every when in a although we pick out blogs that we read. Listed below would be the most recent web sites that we pick out […]

 193. Title

  […]we like to honor many other world-wide-web websites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 194. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re truly really worth a go by way of, so possess a look[…]

 195. Title

  […]check below, are some entirely unrelated websites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 196. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are really really worth a go by means of, so have a look[…]

 197. Title

  […]very handful of web-sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 198. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I like but do not get a good deal of link enjoy from[…]

 199. Title

  […]the time to study or check out the content material or sites we’ve linked to beneath the[…]

Comments are closed.