low-earth-orbit
Снимка: Google Images

Корейският гигант Samsung разкри своите планове за създаване на мрежа от сателити за разпространение на интернет достъп. Идеята е дошла от Фарук Кан, директор на отдела по разработки в централа в щата Тексас, САЩ. Вместо да предложи някое ново потребителско устройство, той е създал план на тази система. Заглавието на документа е и доста любопитно – „Мобилен интернет от небесата“.

Докладът показва основната структура на мрежата. Според бележките, нуждата от подобна система се обуславя от увеличаването на потребността за свързаност. Според предварителните данни, през 2028 година човечеството ще консумира около един зетабайт интернет на месец – това е около 200 гигабайта месечно за 5 милиарда потребители. Планът на Samsung включва изстрелването на 4600 сателита в орбита около Земята, които да могат да предоставят подобен капацитет. Не става ясно обаче дали това ще е платена или безплатна услуга.

В доклада бива обяснен и подход, който решава проблема със закъснението при изпращане на данните. Сателитите ще бъдат позиционирани в ниската земната орбита. За да се предостави нужната скорост и разпределение, ще е необходимо Samsung да осигури редица разрешения за ползване на различни честоти от радио спектъра.

Подробното разглеждане на идеята показва желанието на корейците да разработват идеи с толкова голямо обществено значение. Компанията не е потвърдила официално, че ще даде зелена светлина на проекта, но няма да се учудим, ако това стане реалност в близкото бъдеще.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS