Южнокорейският съд разреши ареста на заместник-председателя на Samsung Лий Джей-Йонг, който по-рано бе обвинен в подкупване на бившия вече президент на Южна Корея. Скандалът се разрази в края на 2016 година, когато президент Пак Кън Хе беше свалена от поста си чрез импийчмънт. Според обвинението, Samsung са изплатили около 38 милиона долара в замяна на държавни услуги, в полза на сливането на две дъщерни Samsung дружества.

Разказахме ви също така, че Лий няма да бъде арестуван поради липса на доказателства. Оказа се обаче, че съдът е преосмислил решението си, след като наследникът на бизнеса потвърди, че е имал лични срещи със съветничката на президент Пак, Чой Сун Сил. По думите на Лий, той е подарил на дъщеря ѝ кон на стойност 875 500 долара. Освен това обвинението смята, че председателят е дарил 3,1 милиона долара на частна компания, притежание на Чой.

В изслушванията Лий Джей-Йонг отрича да е търсел политически облаги с подаръците си, но явно южнокорейският съд смята друго. Арестът на Лий бе разрешен и извършен по-рано тази седмица. Очаква се съдебното дело да се произнесе с присъда до около 18 месеца.

Лий стана председател на Samsung след като неговият баща бе хоспитализиран през 2014 година.