Samsung Galaxy Note 3 / Image Credit: BGR
Samsung Galaxy Note 3 / Image Credit: BGR
Samsung Galaxy Note 3 / Image Credit: BGR

В последните часове главна тема в технологичните блогове е… Samsung и новината, че компанията изкуствено завишава резултатите при бенчмарк тестовете. За да опровергае твърденията на колегите от AnandTech, Samsung изпрати второ съобщение към медиите, в което завоалирано отрича, че мами.

Samsung официално обяви за CNET UK, че „Galaxy Note 3 увеличава своите CPU и GPU възможности и честоти при изпълнението на определени задачи, изискващи повече мощ“. Компанията допълва, че „това не е опит да се подобрят определени бенчмарк резултати“, както и, че е „отдадена на предлагането на най-доброто потребителско изживяване на своите потребители“.

Samsung.Cheats.100113.000

Интересното е, че резултатите от бенчмарк тестовете със Samsung Galaxy Note 3 са наистина с „увеличени CPU и GPU възможности“, защото това са „определени задачи, изискващи повече мощ“.

 

Твърдението на Samsung, че „това не е опит да се подобрят определени бенчмарк резултати“ лежи на факта, че максимизирането на резултатите се случва само при пускането на определени бенчмарк тестове и спира, когато приложението е променено“.

Изкуственото помпане на резултатите беше засечено от колегите от AnandTech. Те са променили приложението така, че да се отразяват реални резултати от флагмана на Samsung.

[cquote] Всичко това се случва за втори път [/cquote]

През юли месец Samsung изпрати подобно съобщение на колегите от All Things Digital, което обясняваше странните резултати от бенчмарк тестовете.

Съобщението гласи: „Определени GPU честоти на Galaxy S4 бяха подобрени, за да се предложи оптимално потребителско изживяване на нашите потребители, но тези промени не целят подобряването на някои бенчмарк резултати“.

В допълнение тогава компанията каза, че „максималната GPU честота от 533 MHz важи за определени приложения, които работят на цял екран. Те включват S Browser, галерията, камера приложението и видео плеъра, както и определени бенчмарк приложения, които изискват допълнителна мощ“.

Веднага след това тестовете на технологичните маниаци доказаха, че браузърът, галерията и видео плеърът не водят до такива високи честоти на GPU-то, оставяйки процесора с тактова честота от 266 MHz.

Още по-интересен е фактът, че Samsung призна още през юли, че мами на бенчмарк резултатите, като в същото време отрича това (в същото съобщение!!!). Този път колегите от AnandTech показват, че тази „измама“ води до 40-50% по-високи изкуствени резултати.

Опитите на Samsung да отвлече вниманието от проучването на AnandTech  и ArsTechnica не бяха достатъчни да убедят нито Wall Street Journal, нито CNET, но изглежда успокоиха феновете. Потребителите се „успокоиха“ допълнително, заради новината, че не само Samsung мами на тестовете.