Защо да не започнем работната седмица с малко лоши новини? Не, не ние смятаме така, а Samsung. XDA Developers докладват, че фърмуеър ъпдейт за операционната система на Galaxy S8 и Galaxy S8+ ще изключи възможността за т.нар. ремапинг (смяна на функцията) на Bixby бутона. Преди това разработчиците от форума откриха, че това можеше да стане с помощта на приложение от трета страна.

Силата на Android е в това, че операционната система дава свобода на потребителя да бъде настроена до голяма степен както на него му е удобно. Предвид в случая, че допълнителният бутон на Galaxy S8 можеше по някакъв (макар и малко сложен) начин да се пренастрои да отваря друго приложение (Google Assistant, камерата или нещо друго например), феновете бяха въодушевени.

След като представител на Samsung потвърди, че това вече няма да е възможно, всички започнаха да се разочароват. Според информацията, софтуерният ъпдейт вътрешно ще забрани достъп до функционалността на приложения до Bixby бутона. Това значи, че той няма да може да бъде ремапнат по никакъв начин.

Важно е да отбележим, че колкото и яки да звучат възможностите на Bixby, те не се различават чак толкова много от тези на новия Google Assistant (с изключение на разпознаването от камера). Освен това, гласовите възможности на асистента ще са достъпни само на американски английски и корейски. Още повече — гласовите възможности на Bixby изобщо няма да са достъпни през първите месеци след премиерата на устройството на пазара…

Galaxy S8 излиза на пазара в САЩ на 21 април (тази седмица). При нас го чакаме следващата — на 28 април. Ще си купите ли устройството въпреки невъзможността да ползвате допълнителния бутон за друго, освен Bixby? Изобщо смятате ли да ползвате гласовия асистент на Samsung и ако не, заслужава ли си смартфонът въпреки това? Споделете с нас в коментарите.