САЩ работи по самолет захранван от слънчева светлина

В бързо напредващия технологичен свят ставаме свидетели на все по-находчиви проекти, които обещават слънчево бъдеще. Целта на повечето е съобразена с бързото и неблагоприятно изменение на климата на Земята. Други изхождат от подбудата да пестят ресурси и не малка сума пари.

Колкото по-ефективно и достъпно се окаже едно изобретение, толкова повече приложения могат да се намерят за него. Това ще помогне не само на природата, но и на нас хората.

Не само военни цели

Военноморските сили на САЩ разработват самолет, който ще може да остане във въздуха 90 дни без прекъсване благодарение на масивни слънчеви панели на всяко от крилата си. Носещ еволюционното наименование Skydweller и построен от американско-испанската аерокосмическа компания Skydweller Aero, самолетът би могъл да позволи на ВМС да следят непрекъснато околните морета, докато ескортират кораби месеци наред. Това може да се окаже голям скок за самолетите с възобновяема енергия.

Skydweller

Самолетът се основава на Solar Impulse 2. Последният обиколи света през 2015 и 2016 година. Компанията преобразува дизайна в Skydweller, като премахва пилотската седалка, което позволява по-голям обхват и повече място за товар, наред с други подобрения и корекции.

Впечатляваща композиция

Полученият самолет има размах на крилата 71 метра и е покрит с 883 квадратни метра фотоволтаични клетки, които генерират до 2 киловата мощност. Той може да побере до 800 килограма оборудване. В него трябва да бъдат включени радар и камера.

Ако автономното излитане, полет и кацане се осъществят безпроблемно, може да се говори за първият напълно автономен полет. След като това бъде факт, ще се премине към дългосрочни тестове за достигане на желаните 90 дни.

Дронове или самолети?

В момента ВМС на САЩ експлоатират големи дронове, които могат да останат във въздуха до 30 часа по време на морски патрули. По-дългите полети обаче могат да се окажат особено полезни за по-широк кръг мисии. Ако един самолет може да лети без прекъсване 90 дни, това може да спести стотици излитания и кацания.

Компанията също така планира да оборудва Skydweller с водородни горивни клетки, за да повиши производителността или да служи като резерва в случай на лошо време.