Изобретения на стойност 26 милиона долара скоро ще попълнят някои китайски аквариуми и ще изглеждат точно, както истинските делфини

Новозеландската компания Edge Innovations разработи аниматронни делфини, които да се използват в аквариумите. Роботите ще бъдат дистанционно контролирани и ще могат да се използват вместо истинските. Това в голяма степен решава дилемата относно пленените животни. Един такъв робот възлиза на стойност от 26 милиона долара. Много от аквариумите по света, скоро ще бъдат дом за роботизираните делфини и посетителите може дори да не разберат разликата.

В полза на дивия живот

Предприемчивата компания комбинира изкуствен интелект и аниматроника, за да обогати зоопарковете или аквариумите без да се използват истински животни. Приходите в тази индустрия намаляват прогресивно вече повече от десетилетие поради етични проблеми и разходи за живи животни. Въпреки това общественият интерес за изучаване им е все още толкова силен, колкото е бил и преди.

Посещението на морски парк и гледането на шоу с живи делфини може да бъде вълнуващо и образователно за хората, но вредно за здравето на животните. Edge Innovations включи американски дизайнери, включително стипендианти на Walt Disney Company и Walt Conti, за да постигне реалистични технологични произведения. Именно те са разработвали най – вълнуващите кадри от познатия на всички ни филм Free Willy.

Аниматронен делфин

Роботизираните делфини не са евтини. Те най-вероятно ще струват фантастичните 26 милиона долара всеки. Но изобретателите твърдят, че ще живеят по-дълго от истинските животни и няма да имат същите изисквания за поддръжка, като големите океански бозайници. Това може да се окаже една устойчива, безопасна и печеливша индустрия.

Тези роботи не само ще осигурят по-хуманен начин по отношение опита и взаимодействието с морските същества, но компанията вижда бъдеще за аниматрониката и извън аквариумите. Уебсайтът на Edge Innovation предлага хотели, круизи, молове и музеи като други потенциални места и те не планират да се ограничат само с делфини. Споменават се страхотни бели акули и морски дракони, като и други интересни видове.

Дали ще ги познаем

Аниматронните делфини са шокиращо реалистични и лесно биха могли да бъдат сбъркани с истинските. Изобретяването им като такива е било задължително условие в проекта. Тежат около 600 килограма всеки. Публика не е била в състояние да разпознае, че са роботизирани.

Роботите са с дистанционно управление и могат да издържат до десет часа с едно зареждане. Те са разработени за нов аквариум в Китай, въпреки че евентуално биха могли да се покажат във всички други видове увеселителни и образователни центрове.