alien technologies 4Миналата седмица ви разказах за една култова игра от не толкова близкото минало – Galaxy Trucker. Превърналото се в модерна класика творение на Влада Хватил и Czech Games Edition остарява доста добре, особено ако съдим по редовните преиздавания и дигиталната версия за мобилни устройства. Какво? Мобилна версия? Да бе, не се правете, че не знаете. Преди около две години станахме свидетели на пренасянето на настолната игра на дигитален носител и нямащ нищо общо с това ръст във времето, прекарано в тоалетната от притежателите на iOS и Android телефони и таблети.

Ако нямате идея какво ще получите в дигиталния Galaxy Trucker, можете да чекнете ревюто ми отпреди две години и да се запознаете със съдържанието ѝ. Днес ще разгледам най-новото допълнение към нея – Alien Technologies. То представлява разширение на базовата игра и тя е задължителна за играенето му. Линк към него ще намерите в основното меню на Galaxy Trucker, откъдето можете директно да го отключите.

Alien Technologies добавя в Galaxy Trucker цяла нова кампания, отделна и независима от тази на базовата игра. На пръв поглед тя няма нищо общо с кампанията от основния Galaxy Trucker, но ако сте завръщащ се играч, бързо ще забележите познати лица сред новите персонажи, които ще ви съпроводят в начинанието. Сред тях е и любимият ни инструктор, който започва да ръси простотии още в първите 0,2 секунди на Alien Technologies. Ще разберете, че сте на правилното място, когато започнете да се кискате на смешките му, докато се возите в метрото – това не се е променило (слава на Летящото Спагетено Чудовище).

Това, което не очаквах обаче беше последователността на кампанията – за разлика от яката галактическа карта Galaxy Trucker, по която се разхождахме из планетите в търсене на нови тираджийски начинания, Alien Technologies идва с линейна кампания. Мисиите в нея са 42 (от които успях да мина едва тридесет към настоящия момент) и за да прогресирате в тях, трябва да ги минете в определената предварително последователност – няма вече безразборно шляене насам-натам из космоса. Това е лоша новина, поне за мен, защото форматът на кампанията в Galaxy Trucker ми допадна много, а този в Alien Technologies прави впечатление за стъпка назад.

От този факт все пак излиза и нещо хубаво – Alien Technologies идва с три трудности за всяка от тези над четиридесет мисии. При вида на полета с три звезди мозъкът ми веднага направи аналогия с диарии като Angry Birds, а сърцето ми се сви в ужас, както когато за първи път играх Munchkin, защото си представих онзи омразен модел на без(с)мислено събиране на звездички. За щастие и облекчение, при Alien Technologies те са свързани със самите трудности. А те са доста предизвикателни. Като опитен тираджия, успях да мина повечето мисии на ниската трудност от първия път, но по-сложните изискват много повече внимание. Почакайте само да стигнете до нивата с органичния кораб, който расте според частите, които му слагате… Якото е, че с увеличаването на трудността не вдигате само нивото на изкуствения интелект, а се добавят и повече опоненти и по-трудни карти с приключения.

Това, което прави впечатление в кампанията на Galaxy Trucker: Alien Technologies, е разгръщащата се и прогресивно увеличаваща се сложност, която много напомня на самостоятелно приключение. Тоест няма проблем да започнете директно от него, без да сте играли мисиите в базовия Galaxy Trucker. По същия начин са представени и новостите от Alien Technologies – след няколко нива, в които играта ви помага да свикнете с основните части, идват специалните за разширението такива.

Новите части включват по-яки оръдия, насочени на две страни едновременно, складове, които имат и по някоя друга батерия, както и новите сини извънземни с доста разнообразни функции. И като казвам нови, имам предвид пренесени директно от едно от разширенията на настолната игра. Това обаче не е чак такъв проблем, защото дигиталната версия отново разчита не на оригинални концепции, а на силна single player кампания. Частите и предизвикателствата се представят на играча поетапно и донякъде играят роля при разширяването на изборите в първата фаза на Galaxy Trucker – тази, в която строите кораба си. Заедно с това има и части, които са специфични за някои мисии – отново ще ви се наложи да пренасяте експлозиви в близост до черни дупки например.

Alien Technologies отново използва двата режима на игра в реално време и походов, от които преобладава първия. Което пък е добра новина, защото той е и по-интересният от двата. Походовият просто не пасва толкова добре на хаотичната атмосфера на Galaxy Trucker и по мое мнение можеше съвсем да отпадне в разширението, но така или иначе той не е толкова често срещан в мисиите на Alien Technologies. Най-голямото нововъведение и най-отличителната черта на разширението обаче са задачите. Вече не е достатъчно просто да стигнете до финала – всяка мисия има различни изисквания за изпълнение.

Това доста променя основния геймплей на Galaxy Trucker и помага за избягване на еднообразието при отделните части на кампанията. Докато стандартното за играта надпреварване за галактически кредити никога не е съвсем повтаряемо, защото картите със събития винаги са различни, добавянето на допълнителен пласт със задачи прави всяка една от над четиридесетте мисии и съответно – корабите, които строите за тях, коренно различни една от друга. Добавяйки към уравнението трите трудности на Alien Technologies, едва ли съдържанието на разширението ще ви омръзне скоро.

Макар според мен форматът на кампанията да е неподходящ и да предпочитам този в първия дигитален галактически тираджия, това е една от малкото истински критики, които имам към допълнението. А най-хубавото е, че Alien Technologies запазва едно много ценно качество на Galaxy Trucker за мобилни устройства – тя е насочена към брутално яка и забавна single player кампания и по-скоро допълва, отколкото измества настолния вариант. Отново са налице и multiplayer предизвикателства, но Czech Games Edition като че ли са наясно, че феновете имат настолната игра за тази цел.

Alien Technologies е солидно разширение на базовия дигитален Galaxy Trucker. То добавя огромна купчина неща за правене и феновете на настолната игра няма да останат разочаровани. Наред с това, ако сте новаци, тя няма да ви хвърли директно в дълбокото и едва ли ще ви затруднят новостите спрямо ванилената версия. Единственият недостатък е, че разширението изисква базовата игра и ако решите да революционализирате времето, прекарано в тоалетната, а все още не сте я играли, ще трябва да се бръкнете и за двете заглавия.

Galaxy Trucker за мобилни устройства можете да свалите от тук: iOS Android