В България едва започнахме да използваме 4G мобилни връзки, а големите компании вече мислят как и кога да имплементират 5G скорости. Т.нар. 5G New Radio в момента бива стандартизирано от 3GPP, консорциумът, отговорен за спецификациите при мобилна телефония. От своя страна Qualcomm обявиха тази седмица, че работят в тясно сътрудничество с производители на смартфони, за да може през 2019 г. да бъдат представени устройства, поддържащи 5G.

Това ще стане възможно благодарение на новия модем от Qualcomm, Snapdragon X50 5G. Сред общо 18 производителя, част от споменатите са Sony, HTC, LG, Nokia / HMD Global, Xiaomi, Asus и други. Трите най-големи производителя на смартфони обаче — Apple, Samsung и Huawei — не присъстват в списъка.

Huawei, разбира се, не използват модеми и процесори от Qualcomm. Samsung явно са решили да разчитат на собствените си чипове Exynos. Колкото до Apple, както знаем в момента компанията води сериозни съдебни битки с Qualcomm относно патенти. Преди няколко дни ви казахме, че според KGI Securities Купертино ще използват само Intel процесори в моделите си iPhone за 2018 г. Ако това се окаже вярно, липсата на Apple в списъка с партньори няма да е изненадваща.

Сега остава да почакаме, за да видим кои ще са първите смартфони, поддържащи 5G през 2019 г. Колкото до това кога ще видим 5G в България, смятаме че е рано да говорим за това.