Според Bloomberg, Qualcomm се готвят да се обърнат към Комисията по международна търговия, за да наложат забрана за внос на iPhone устройства в САЩ. По думите на Тим Кук това няма да се случи, защото от производителя на чипове не са предоставили правдоподобни доводи.

Ако всичко това ви се струва прекалено, не забравяйте, че тази година Apple и Qualcomm започнаха съдебна война, в която през януари Apple подаде съдебен иск за 1 милиард долара заради удържани такси. Qualcomm по-късно контрираха със свое съдебно дело, с което обвиниха Купертино в прикриване пълния потенциал на чиповете им. Проблемите за Qualcomm обаче започнаха доста преди това, когато щатски регулатори ги съдиха за нелоялна конкуренция.

Цялото фиаско, което се разразява сега, отново е заради патентите за безжични услуги, които производителите дължат на Qualcomm независимо дали ползват техни чипове или не. Проблемът е, че Apple са спряли да плащат такси за това на производителите на своите продукти, които вторите от своя страна дължат на Qualcomm.

Изглежда производителят на чипове се обръща към Комисията по международна търговия, защото те могат бързо да наложат забрана за внос на iPhone в САЩ. Ако вместо това те се бяха обърнали към федералния съд, делото щеше да се проточи изключително дълго. Qualcomm обаче явно искат да навредят на Apple сега, точно преди премиерата на дългоочаквания юбилеен iPhone 8.

Остава да видим дали подобна забрана ще бъде наложена. Ако това не се случи, възможно е Qualcomm да се обърнат към съдилища или комисии в други държави, за да осакатят вноса на iPhone в други региони. Това само по себе си също е опасно.

1 коментар

Comments are closed.