Puzzlephone

Project Ara на Google няма да е единстеният телефон, чиито части ще могат да се заменят. Финландска компания разработва алтернативна концепция, наречена Puzzlephone – устройство, което е с 3 съставни елемента.

ВИЖ ОЩЕ: КОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ПОДАРЪЦИ ЗА КОЛЕДА

Гръбнакът на телефона е с LCD дисплеи, говорители и основна структура, сърцето му съдържа батерия и второстепенна електорника, а мозъкът му е съставен от процесор и камера модули, пише The Verge.

Puzzlephone

Project Ara се радва на голям успех и е отговор на желанията на потребителите да персонализират максимално своето устройство. Смартфоните са полезни, защото в един компактен пакет са интегрирани функционалност и хардуер, но това е причината за много вредни за околоната среда отпадъци, когато някоя от техните части се развали или има нужда да бъде заменена. Устройства, като Puzzlephone и Ara, може да са бъдещето на технологичната индустрия, позволявайки на потребителите да заменят застаряващия процесор или батерия, без да се налага заради това да жертват хубавия дисплей или говорители.

Puzzlephone

Компанията зад Puzzlephone е основана през септември тази година, като нейното седалище е в Еспоо, Финландия, домът на Nokia. Тя работи по този проект от 2013 г. и вече е достигнала до фазата, в която може да започне продукцията на прототипи на модулния телефон. Нейната цел е да създаде устройство, което да е едновременно екологично и социално устойчиво. Към средата на 2015 г. трябва да видим първия Puzzlephone, като неговата цена няма да бъде висока. За операционната система първоначално ще бъде използвана версия на Android, но на по-късен етап ще има и поддръжка на други алтернативи.

Puzzlephone

Дали този проект ще бъде успешен зависи от това как потребителите ще приемят идеята за модулен телефон, който да им служи за по-дълъг период от време. Това ли е бъдещето на развиващата се индустрия, само времето ще покаже.