Един от първите работещи компютри Apple-1, създадени от дуото Стив Джобс – Стив Возняк, все още функционира и очаква своя нов притежател. А цената му достига стойността на модерна суперкола.

Аукционната къща RR Auctions се добра до един от общо 200-те Apple-1 компютъра, създадени от Джобс и Возняк в средата на 70-те години на миналия век. Знае се, че 60 от тези бройки все още съществуват и днес, а цената им достига до внушителните 300 000 долара.

Въпросният Apple-1 компютър в RR Auctions е с произход от магазина Byte Shop в Маунтайн Вю, Калифорния. Сигурно знаете, че Byte Shop е сред първите магазини за персонални компютри в историята на човечеството. Тогавашната партида на Apple за Byte Shop е наброявала общо 50 бройки, а сега един от тях все още функционира.

Това е все още работещият Apple-1, който ще се продаде на търг

Очаква се стойността на артикула да достигне сумата от 300 000 долара. Само за сравнение, за подобна сума можете да си закупите чисто нов спортен автомобил от последно поколение.

По време на търга колекционерите ще могат да закупят не само дънната платка на компютъра, но също и оригиналното му упътване, както и монитор от онази епоха с клавиатура, чрез които той практически да бъде вкаран в употреба. Така щастливецът, който се е сдобил с антиката, ще може лично да се увери колко мощни са били компютрите на Apple през далечната 1976 година.

Същият търг ще предложи и други артикули с колекционерска стойност за любителите на Apple. Ще бъде разиграно лично съобщение с подписа на Стив Джобс, което включва и една често допускана правописна грешка на английски език – употребата на „your“ вместо „you’re“. Е, оказва се, че дори и гениалните хора бъркат точно тези две думи.

Друг ценен артикул за продажба е програма за събитие, подписана от Стив Джобс и футболиста Хършел Уокър, предазначена за събитие, на което и двамата са били почетени.