Predpol

Predpol

Независимо дали сте фенове на „Специален доклад“ или „Под наблюдение“, вероятно сте чували за фантастични устройства или начини за предсказване на престъпления. Мечтата на всяко едно полицейско звено е да може да предотврати дейстията, нарушаващи закона, така че да няма жертви, а престъпниците да бъдат хванати. Това вече не е фантастика, а напълно реална възможност.

Виж още: Великобритания резреши тестването на автономни коли

Компанията Predpol създаде интелигентен софтуер, който има точно тази задача. При него е необходимо да бъдат подадени само три типа данни: вид престъпление, местопрестъпление и час на деянието. Чрез тази информация програмата може да изчисли кога ще се случи предполагаем следващ престъпен акт. Predpol дава не само предположения за местата, където е вероятно да се случи нарушение на реда, но също и часа. Алгоритъмът работи като определя малки места на картата, които се разпределят на зони на активност. Чрез въведената информация от операторите се генерира нова „престъпна карта“ всеки ден, така че динамично да могат да се проследят и предвидят престъпленията.

Резултатите показват, че при употребата на Predpol полицейско управление в Лос Анджелис е успяло да намали престъпността в своя район с 20% за една година. На много места в САЩ и по света вече е внедрен интелигентният софтуер, а разработката по него продължава.