Плодове и зеленчуци
снимка: unsplash.com

Ако все още не знаете кой от зеленчуците е най-богат по съдържание на витамин C или пък, кой съдържа най-много вода, то е време да се запознаете в по-голяма дълбочина с познатите зеленчуци и плодове, които са богати на какви ли не полезни вещества. Има ли витамин, който не съдържа нито един зеленчук или плод, които са плодовете, които са най-сладки, тоест богати на плодова захар? На всички тези и още въпроси ще си отговорите след няколко минути, а безценната информация, която ще научите ще ви даде възможност да сте по-запознати в изборите, които ще правите, щом става дума за хранене.

Да се уповаваме на изследвания
Здравният департамент, към правителството на Великобритания, прави задълбочено и детайлно изследване, което ни дава най-пълните и актуални данни, които са правени през последните няколко години. Стойностите, които са показани там винаги може да варират, защото има голяма разлика в плодовете, кога точно за изследвани и куп подробности, като среда, почва, сортово разнообразие и много други.

В това изследване, най-много енергия дават плодовете и зеленчуците, които са с най-голямо съдържание на въглехидрати, скорбяла и захари, като картофите, бананите, гроздето, а ако искате да се насладите на повече витамин В, то се насочете основно към банани и пъпеши. Именно въглехидратите са основният механизъм за набавяне на енергия, а захарта поддържа нивата по-високи и ни дава допълнителен boost от енергия.

Фолиевата киселина е особено важна по време на бременност или опити за зачеване, така че ако искате да си набавите повече от нея, не се колебайте да си направите една голяма порция от свежи ягоди, с която да прекарате следобеда. Хем ще си набавите фолиева киселина, хем витамин Ц, защото най-много от него ще откриете в ягодите и портокалите.

Ако говорим за хрупкави моркови, то тогава говорим за наистина много захар. Морковите се славят с най-висок процент захари, в сравнение с останалите зеленчуци, а именно 7,2%. Това не трябва да ви плаши, защото морковите, от своя страна, са отличници, когато става дума за витамин А, който отговаря за красивата кожа и коса, които са неизменна част от грижата на всяка дама. Витамин А е изключителен и за зрението, което го прави незаменим партньор на няколко настъргани ябълки и цвекло, в обагрената витаминозна салата.

Интересни факти:

  • Интересен факт е, че нито един плод не съдържа витамин Д, който е витаминът, който най-често е в отрицателни единици при хората, затова не се колебайте да си направите кръвни изследвания, в които да проверите стойностите му;
  • Изяждането на една ябълка на ден е по-ефективна за събуждането от едно чисто кафе;
  • Знаете, че доматът се слави със своя двоен живот, като плод и зеленчук, но вероятно не знаете, че той наистина е плод, който обаче се смята за зеленчук в кулинарията. Объркващо е, но много вкусно;
  • Ако сте решили да избирате ананас, то го изберете по броя на люспите, колкото повече люспи има, толкова по вкусен и сладък е;
  • Една малинка, съдържа в себе си десетки малки малинки, които имат собствена семка и собствена ципа, подобно на грозда – един гроз се състои от много гроздови зърна.

Любимите плодове и зеленчуци
Краставицата е победител щом става дума до съдържанието на вода, над 95% от нея е именно вода. Най-богати на протеини пък са зеленолистните зеленчуци и броколите. За всички бременни жени и не само, се препоръчва хапването на повече спанак, защото той е богат на витамин Б9 и на фолиева киселина, още се слави със съдържание на магнезий и манган, а гъбите на фосфор и селен.

Как да избирате свежи плодове?
На първо място може да се ориентирате по сезона. Винаги избирайте сезонни плодове и зеленчуци, по този начин ще се наслаждаване, не само на страхотно качество, но и на нормални цени в магазина. Също така, когато избирате плодове и зеленчуци се насочете към онези с естествен мирис, цвят и форма. Винаги избирайте онези, които са с хубав цвят, достатъчно узрели и с идеалната форма.

Не забравяйте да се храните здравословно и да избирате проверени доставчици, които да ви гарантират качество и вкус.