Пистолет за горещ въздух

Вероятно Вашата работилница е пълна с много практични инструменти, но нека бъдем честни – те са донякъде ограничени в своите приложения.

Топлинните пистолети имат различни практически приложения. Издухвайки поток от горещ въздух, те могат да разтопят и омекотят боядисани или лакирани повърхности, да ускорят времето за съхнене, да оформят и огъват пластмаси, да свиват електрически тръби или да разхлабват гайки и болтове. Повечето модели имат набор от настройки на мощността, променлив контрол на температурата и сменяеми дюзи. Често се използват в инженерни приложения, лаборатории и работилници.

Пистолетите с горещ въздух са сред най-икономичните електроинструменти на пазара. Те се използват там, където е необходима по-мека топлина в сравнение с електрическите пистолети. Поради сравнително лесния си дизайн и предвид разнообразието от задачи, които могат да изпълняват, те са страхотно допълнение към всяка кутия с инструменти.

Пистолет за горещ въздух може да бъде полезен за различни задачи, включително отстраняване на боя, термосвиваемо опаковане, премахване на етикети и лепила, размразяване на замръзнали тръби, заваряване на пластмаса и брезент, изсушаване на дърво и парафиниране на дъски за сърф.

Ето някои от основните функции и характеристиките, които да имате предвид, ако мислите за закупуване на нов пистолет за горещ въздух:

  1. Мощност – по-високата мощност обикновено е свързана с по-висока обща производителност
  2. Регулируема температура – основните модели има няколко настройки, докато по-специалните модели имат доста променливи контроли
  3. Регулируем въздушен поток – чрез него ще може да намалите силата на струята от дюзата, например при обработка на по-леки материали или при работа близо до деликатни повърхности
  4. Температурен скенер – отчита температурата в точката, където горещият въздух влиза в контакт с детайла
  5. Термично изключване – инструмент със система за термично изключване автоматично ще спре да работи, ако вътрешната му температура надхвърли предварително определен праг. Освен, че гарантира безопасността на потребителя, това помага за удължаване живота на инструмента

И така, да обобщим, за какво използвате топлинен пистолет? По принцип всичко, което изисква фокусирана концентрация на топлина. Tози инструмент заслужава да бъде използван – и то често.