Както се предполагаше, снощи Apple обявиха новото име на десктоп операционната си система. От OS X, тя вече се преименува на macOS, което е логично наред с другите операционни системи tvOS, watchOS и iOS. Това не е единственото, което се променя при новата версия на десктоп системата обаче. Следващата версия се казва Sierra и носи функционалността на Siri директно на компютъра.

Вече ще можете да ползвате Siri на своя Mac само с натискането на един бутон – ще можете да правите интернет търсения, да разглеждате наскоро ползваните файлове, да изпращате съобщения и какво ли още не.

apple-siri-on-macosКакто споменахме в статията за iOS, вече ще имате достъп до т.нар. Universal Clipboard, който ви дава възможност да използвате копиран текст на всички свои Apple устройства. Най-интересната нова функция обаче е свързана с паметта на вашия MacBook. Потребителите вече ще имат възможност да активират услуга, която разпознава отдавна неизползвани файлове и ги мести в iCloud или пък ги премахва изцяло. По този начин можете да освободите голямо пространство на вашия Apple лаптоп или компютър.

Ъпдейтът за Photos приложението при iOS важи и за десктоп версията му – със сортирането на снимки, разпознаването на лица и т.н. Освен това, повечето вградени приложения вече имат табове, а Apple Pay работи в Safari и на десктопа, стига наблизо да имате iOS устройство или Apple Watch за автентикация. Когато гледате видео пък, ще можете да избирате picture-in-picture, за да може то да е на преден план.

apple-macos-apple-payРазбира се, най-интересното е свързано със сигурността. Другият слух, който се потвърди, е че вече ще можете да отключвате своя MacBook с Apple Watch или iOS устройство – щом сте наблизо, той ще се отключва и ще е готов за работа.

Също като тази на iOS 10, Beta версията за macOS Sierra идва през юли. Безплатният ъпдейт за всички пък ще е наличен през есента, като ще могат да се възползват всички притежатели на MacBook и iMac устройства от 2009 година насам, както и MacBook Pro, MacBook Air, Mac Pro и Mac mini от 2010 нататък.