С известно забавяне, днес най-накрая китайската компания OnePlus пусна своята собствена разработка на Android – OxygenOS. Това ще е софтуер, специално създаден за One Plus One и бъдещите устройства на компанията, като ще забележите, че много прилича на чистия Android при Nexus устройствата.

Причината, поради която OnePlus разработи собствена операционна система от една страна е това, че отношенията ѝ с компанията зад CyanogenMod (чийто софтуер е в момента на OnePlus One телефона) са малко обтегнати. Cyanogen сключиха ексклузивна сделка с индийските производители на смартфони Micromax и то точно преди пускатено на OnePlus One на пазара в азиатската държава. От друга страна, китайците желаят да имат свой собствен софтуер, специално разработен за техните смартфони, който да бъде семпъл, добре работещ и с регулярни ъпдейти. Е, какво по-семпло от стоков Android?

Ще забележите, както казах, че OxygenOS много прилича на стоков Android и това е така. Той е базиран на Android 5.0.2 Lollipop и е стабилен и много бърз. Повечето му функции наподобяват тези на стоковата операционна система на Google, но с някои добавки като двойно почукване по екрана за power-on, изписване на жестове върху изключен екран, за да се включи директно някое конкретно приложение и т.н. Да, някои от тези функции са налични и при CyanogenMod, други са подобни, но идеята е различна. Просто тук OnePlus са създали нещо свое, пригодено за телефоните им.

Планът е OxygenOS да бъде предварително инсталиран на всички нови устройства на компанията, а притежателите на OnePlus One ще трябва да флашнат софтуера сами върху CyanogenMod-а на телефона си. Подробни инструкции за това има на сайта им.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS