Колонизирането на планетата е все още мит, но IKEA се погрижи за обзавеждането

Изследователите на Червената планета вече са подпомагани от интериорните дизайнери на IKEA. Те се опитват да сътворят иновативни методи за осигуряване на удобство в негостоприемната среда. За целта се използват терени в пустинята в Юта, които са аналогични с повърхността на Марс.

Каквото на земята, такова и в космоса

Дизайнерите на IKEA се опитват да измислят нови методи, за да накарат тясното пространство да се усеща като дом. Успоредно с това се цели увеличаване полезността на мебелировката. Визията е изненадващо подобна на тази, която можете да намерите в магазина за мебели на IKEA. Регулируеми табуретки, подреждащи се столове и подвижни колички.

Иноваторите работят с мебели за жизнени ситуации на малки пространства, които биха могли да бъдат подредени гъвкаво и многофункционално. Използват се продукти на колела за лесна подвижност, табуретки за сядане, повърхности за подреждане и спестяващи място столове.

Пространството за опити е 26-метров висок купол с цилиндър, който включва лаборатория, работилница, кухня и шест малки спални. Шестима изследователи често прекарват до няколко месеца в тясното жизнено пространство, изучавайки ежедневните дейности. Анализира се подробно какъв би бил животът извън Земята.

Общи дейности

Предпочетен е вариант за максимално общо пространство и свеждане до минимум на частното такова. Всеки член на екипажа ще разполага с малко легло, в което може да се оттегли, когато иска да бъде сам. Като цяло теренът, който споделят е доста голям.

Шведската марка мебели пусна колекция на вдъхновени от MDRS домашни стоки през миналата година, включително вътрешен терариум във формата на ракета и пречистватели за въздух Space-Age-y.

Голям дом на малка квадратура

IKEA иска да даде възможност на хората за неограничени визии на малките си домове. За целта е създадена линия от роботизирани мебели. Компанията си партнира с американски фирми за разработването на новите мебели. Те са предназначени да посрещнат предизвикателствата на живота в миниатюрни пространства. IKEA ще представи новата си линия, наречена ROGNAN, през 2020 година.

Макар че терминът „роботизирани мебели“ може да предизвика научнофантастични представи, те вероятно ще приличат повече на мебели с колела. Това е и основното, на което залагат при обзавеждането на марсианските станции.

Например, такъв е гигантски гардероб с диван от едната страна и легло от другата. С натискане на бутон леглото се плъзга под устройството и отваря пространството на пода. Механизмът осигурява много място за съхранение и прибиращо се бюро. Във визията на IKEA бихте могли да поставите повече от най-важното – легло, диван, бюро и склад на около 10 квадратни метра.

Пренаселване на градовете

Приблизително 1,5 милиона души всяка седмица се преселват в големи градски райони. Компанията вижда това като начин за по-добро използване на ограничените пространства на недвижимите имоти. Те са твърде ценни и оскъдни, за да бъдат статични. Ще трябва да изчакате до следващата година, за да закупите някои от роботизираните мебели.

ROGNAN

IKEA представи линията ROGNAN като част от годишния си Ден на демократичния дизайн. Също така обяви актуализация на своето приложение TRÅDFRI, което ще позволи на потребителите да проектират свои собствени осветителни системи. В допълнение, IKEA пуска дистанционно SYMFONISK, което ще позволи на клиентите да контролират музиката, без да използват телефона си.