Струва ли ви се, че NVIDIA представят „най-мощната компютърна видео карта, създавана някога“ по няколко пъти годишно? Това наистина е така, защото лозунгът е практически един и същ за всеки следващ модел графичен чип от компанията. Този път обаче NVIDIA надскочиха себе си и то сериозно.

Titan V е първата потребителска видео карта от NVIDIA, базирана на архитектурата Volta. Ще е добре обаче първо да уточним какво точно означава „потребителска“ в този случай. NVIDIA Titan V е насочена към учени и изследователи в сферата на изкуствения интелект и струва 2999 долара. Ако ви интересува, предлага се в черно и златно и един купувач може да поръча максимум два броя.

Спецификациите включват 21,1 милиарда транзистора, 12GB HBM2 памет, 5120 CUDA ядра и 640 „тензор ядра“. NVIDIA твърдят, че мощността на картата е 110 терафлопа.

По думите на главния изпълнителен директор на NVIDIA Дженсен Хуанг,

„Нашата визия за Volta беше да прескочим границите на високопроизводителните изчисления и изкуствения интелект. Открихме нови хоризонти с новата процесорна архитектура, инструкции, цифрови формати, памет и връзки към процесора. С Titan V поставяме Волта в ръцете на изследователи и учени от цял свят. Нямам търпение да видя техните пробиви и открития.“

Все още не е ясно кога ще видим архитектурата Volta в някоя геймърска видео карта. В тази част от пазара, специално от NVIDIA още царуват GeForce GTX 1080 и ъпгрейдът ѝ GeForce GTX 1080 Ti.