Новата екзопланета G 9–40b е изключително голяма и значително по-близка в сравнение с Нептун

Първоначално открит от космическия телескоп Kepler, находката е потвърдена като екзопланета от изследователи от Тексас. Новият свят е поне два пъти по-голям от Земята. Вероятно е по-близо до размера на Нептун. Той орбитира родителската си звезда само на 100 светлинни години от Земята. Това се случва веднъж на всеки пет дни и 17 часа, на разстояние 5 760 000 км. Това е приблизително 25 пъти по-близо от разстоянието между Земята и Слънцето.

Новото откритие е сред най-известните двадесет близки транзитни планети, което го прави наистина вълнуващо. Поради голямата си дълбочина, G 9–40b е отличен кандидат за изучаване на атмосферния състав с бъдещи космически телескопи.

Поглед от близо

Този свят първоначално е открит от астрономите, използващи космическия кораб Kepler през 2019 г. Това се осъществява по време на втория сегмент от мисията, наречен K2. Тялото е намерено, докато минава „пред“ звездата си и точно това може да бъде наблюдавано от Земята. Тази техника за откриване на подобни обекти, известна като транзитен метод, записва малките спадове в светлината, когато планетите минават между и зад звезда си.

Въпреки това, съществува възможността спадовете на електромагнитната енергия, записани от Кеплер, да са резултат от фонова звезда. Това ново проучване потвърждава, че G 9–40b всъщност е планета, значително по-голяма от Земята, но по-малка от Нептун (следващата по големина планета в Слънчевата система след Земята). G 9–40b е приблизително два пъти по-голям от Земята и има около 12 пъти по-голяма маса от нашия роден свят.

Звездата около която обикаля е сравнително хладна. Температурата на повърхността е малко над 3100 градуса по Целзий, в сравнение с температурата на Слънцето, която е приблизително 5 500 С. На разстояние само 90 светлинни години от Земята, G 9–40b е втората най-близка екзопланета, откривана някога чрез транзитен метод.

Помощта на инструментите

В обсерваторията Макдоналд в Тексас се намира 10-метровия телескоп Хоби-Еберли. Този инструмент осигурява възможно най-подробни измервания на звезди с ниска маса, в близост до нашата собствена слънчева система.

Чрез него в момента се изследват най-близките звезди наричани още М-джуджета, които са най-често срещани в галактиката. Калибрирането на спектрите, получени от инструмента, става с помощта на честотен лазер от ново поколение. Това е високо прецизен инструмент за измерване на различни дължини на вълната на светлината.

Откритието на G 9–40b беше потвърдено от астрономите с помощта на 3,5-метров телескоп в обсерватория Apache Point и 3-метров телескоп Shane в обсерваторията Лик. Изследователите определиха транзитната форма на света. Това е светлинна крива, показваща колко светлина е блокирана от планетата, докато тя преминава пред родителската си звезда.

Изображенията с висок контраст, направени на телескопа Шейн, предоставят убедителни доказателства, че звездата G 9–40 е източникът на електромагнитно излъчване, наблюдавано от Кеплер и други астрономически телескопи. Този свят е почти идеално подходящ за бъдещи проучвания с помощта на космическия телескоп James Webb. Последният е предложен за изстрелване през 2021 г.