OZO-PRESS-PHOTO-05.0

На специално събитие днес Nokia представи Ozo – следващото поколение камера за заснемане на аудио и видео на 360 градуса. Целта на компанията е това устройство да се превърне в основен елемент при създаването на виртуална реалност в Холивуд и рекламната индустрия.

С Ozo ще може да се създава VR в реално време, благодарение на няколко ключови функции. Първата е наблюдение на живо – режисьорите ще имат възможността да виждат записа, докато се заснема, на самото устройство. Втората е бързо възпроизвеждане – Ozo може да рендира видеа с по-ниска резолюция само за няколко минути.

Nokia твърди, че Ozo е най-напредналата платформа за заснемане на виртуална реалност. Камерата има 8 оптични сензора, а аудиото се записва в триизмерен формат от осем вградени в устройството микрофона, помагащи да се ориентирате в пространството – ако, например, чуете лай на куче зад вас във видео от Ozo, обърнете се и ще го видите. Продукции с новата камера на Nokia може да се гледат на устройства като Oculus Rift или в YouTube.

ozo-press-photo-black_ball-800x420

Производството на Ozo все още не е започнало, но Nokia иска камерата да излезе на пазара през есента. Тогава ще разберем и каква точно ще е цената й. Трябва да имате предвид, че тя не е предназначена за обикновените потребители, а по-скоро за големите студия с очакване за искана 5-цифрена сума.

Jaunt VR, водещо студио за виртуална реалност, което също разработва своя камера, ще бъде един от първите клиенти на Nokia. Ozo ще се използва за бъдещи проекти в Jaunt VR, които също така работят с компании като Conde Nast за създаването на VR филм.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS