Lumia 1520

[caps]М[/caps]ина доста време от последното ми излизане извън града с цел развлечение, а не толкова работа, която така или иначе няма край. Дали от професионално изкривяване или просто по навик, но винаги нося със себе си фотоапарат, в случая DSLR на Sony, който да ми е под ръка, ако ми хареса нещо интересно за снимане. Както и предполагате, един апарат от този клас не е най-удобното нещо, когато държиш да влачиш максимално малко багаж със себе си, но все пак го взех. Тъй като в последно време съм заобиколен и от доста модели на Nokia и в частност Lumia 1020 и Lumia 1520, аз бях малко раздвоен кой от двата да взема със себе си. Така или иначе камерафонът на финландците вече бе получил доста голямо внимание от моя страна и реших, че плочката е на ред и е време да видя какво може камерата на Lumia 1520 при натоварено ползване. Речено-сторено, нарамих сака, пълен с техника, и тръгнах на една скромна обиколна в милата ни родина.

[cquote]Една разходка и един тест, на който подложих този фаблет, за да видя дали става и за фотоапарат[/cquote]

Винаги ми е било интересно какво ще е да изкараш цяла една почивка или в моя случай ден-два, като разчиташ само на единия телефон за снимки, които няма как да си позволиш да са лоши. Преди време имах възможността да пообиколя Великобритания и тогава мой верен спътник беше Galaxy Note 2, но все пак Sony-то беше с мен, ако се наложи професионална намеса. Не можех да се доверя на един телефон, колкото и хубави снимки да правеше. С този предразсъдък аз държах отново фотоапарата със себе си през цялото време, като ми беше ясно, че ако условията се влошат малко, телефончето ще излезе от употреба много бързо.

И така, с верния ми съмишленик Ники Николов първо се отбихме на едно място, покрай което съм минавал толкова много пъти, но нито веднъж не отидох да го разгледам. Става дума за Цари Мали Град, който се намира на около 50 километра от София. Ако не знаете къде е, може да погледнете на картата, но за да ви улесня ще ви кажа, че това е до село Белчин, на средата между София и Дупница, по пътя през село Железница. Както и да е, казах си, защо пък този път не разгледам какво има там. А там има една сравнително не много голяма крепост. Археологическите проучвания на хълма „Св.Спас“ показали, че изграждането на крепостта е започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Мястото на крепостта е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Тук се разкрива и една прекрасна гледка, която просто е грехота да не се заснеме.

[lquote]Фаблетът няма равен за пейзажните снимки, а слабата светлина не е проблем[/lquote]Тук реших да изпробвам какво може нашата Lumia 1520 при сравнително ясно време, с малко купести облаци. Те не закриваха слънцето, тъй че си беше ясно с две думи. Както може да видите и на снимките, това което хвана камерата на този фаблет бе със значително добро качество. Цветовете са ярки и точни, което в началото не ми направи голямо впечатление, защото бързах да щракам където видя нещо интересно. После вече, след като седнах да разгледам снимките, видях колко добре се е справил телефонът. След като си починах малко, което беше наложително, защото изкачването до горе не е лесно, направих още няколко снимки на гледката от върха на хълма и влезнах в крепостта. До този момент оставих Ники да се упражнява с големия фотоапарат, защото някак си нямах нужда от него, за да направя добри снимки. Поразходихме се малко из тази крепост, която е доста интересна и препоръчвам да я посетите, ако имате свободна събота или неделя. Освен каменни стени, тук има и няколко помещения, в които са изложени различни археологически находки. Разбира се, аз снимах и тях и като се вземе под внимание факта, че тук вече освентлението е доста слабо и некачесвено, едната ми ръка започна да посяга към тежката артилерия, която беше поверена на Николов. Учудващо обаче, след като направих първите снимки на закрито, видях че не са толкова зле, колкото очаквах. Дори бяха много добри, имайки предвид, че снимам с телефон, а при тях ахилесовата пета е именно при слаба светлина.

Виж всички снимки ТУК

И така, след като наснимах някои от интересните находки, които бяха изложени реших, че вече няма нищо интересно вътре и тръгнах наобратно, защото стана време да се прибирам. По пътя отново не пропусках възможността да направя няколко пейзажни фотографии, защото там определено има какво да се снима. И тук отново, без да се подготвям или каквото и да било, директно включвах камерата от хардуерния бутон и започвах да щракам. Забелязах, че снимането с този телефон става изключително бързо. Както фокусирането, така и самото обработване на снимките става толкова бързо, че дори може да снимате прелитаща птица няколко пъти без проблем. Фокусът се справи доста добре и всички снимки станаха идеални, като за телефон.

[cquote]Ние сме SmartNation и тестваме здраво – дръж се Lumia 1520[/cquote]

Това обаче не беше достатъчно и реших, че за един ден няма как да разбера на какво е способен този смартфон и най-вече камерата му. Следователно реших да му отделя още малко време и да видя как ще се представи при една разходка по Великотърновския край. Запалих колата, потеглих, като телефонът седеше до мен, за да мога да снимам евентуално и нещо в движение. Вярвате или не, но докато шофирах успях да направя няколко чудесни кадъра на залеза и още няколко през деня, което беше истинско чудо. Все пак това не е никак малък телефон и да караш и снимаш си е предизвикателство. На моменти може да го изпуснеш или да не успееш да хванеш нещо на фокус, но с Lumia 1520 приблизително 90% от снимките, които направих, с риск да се разправям с полицията, станаха чудесни.

Както си карах и неусетно стигнах до старата столица, може би се досещате къде се отбих първо. Да, отидох да хапна, защото от толкова каране бях изгладнял жестоко, а по пътя се наливах само с Red Bull. След като се натъпках реших, че няма как да не посетя Царевец и лека-полека се запътих пешачката натам. Тук, разбира се, на Lumia 1520 и се взе здравето от снимане, защото исках да хвана възможно всеки ъгъл, който би бил интересен за тези, които не са ходили там. Е, не снимах абсолютно всичко, но все пак може да разгледате снимките и от там. Тук всички кадри са заснети при доста ясно време и мисля, че по нищо не отстъпват на един дигитален фотоапарат, да не кажа, че са и нещо повече.

Виж всички снимки ТУК

Разходих си се из Велико Търново и разгледах почти всичко, което съм си разглеждал всеки път, когато съм ходил. Малко по-късно през деня реших, че след като съм стихнал дотук, мога да стигна и до Дряново. Понеже не бях много далече, а Nokia-та имаше още доста живот в батерията реших, че няма какво да губя, освен още ¼ резервоар с гориво и се запътих към Дряновския манастир. Тук вече времето взе малко да се заоблачава и сякаш снимките започнаха да стават по-лоши, но софтуера на камерата определено си знаеше работата, а Carl Zeiss оптиката въобще не е за подценяване.  И както знаете, тук няма само манастир. Тук се намира и една от най-известните пещери в България – Бачо Киро. Пещерата разполага с разнообразие от вторични карстови образувания — сталагмити, сталактити, сталактони, драперии и една камара прилепи, които нещо се бяха събудили и аз естествено опитах да ги заснема. Ако си мислите, че тук извадих DSLR-ра жестоко се лъжете. На пук на всичко реших да продължа да си снимам с телефона, пък и за цял ден беше изял само 30% от батерията. Тук се сблъсках с най-големия проблем, а именно мрака. [rquote]Понякога ръчните настройки може да ги прескочите и спокойно да разчитата на dual-LED светкавицата[/rquote]Това не може нито един телефон да го преодолее, но Lumia 1520 има много ръчни настройки на ISO и скорост на затвора, което спомага да направите качествени снимки и на тъмно. За съжаление нямаше къде да поставя телефона, за да бъде неподвижен, защото когато настроите скоростта да е на 1, 2, 3 или 4 секунди, то устройството трябва да е абсолютно неподвижно. Поради тази причина си направих няколко аматьорски снимки със светкавицата.

Все пак успях да направя и няколко добри нощни снимки, след като си поиграх малко с настройките на Nokia Camera. Приложението наистина е много функционално и най-вече лесно за боравене. Всичко е направено така, че дори и да нямаш много познания по фотография лесно да можеш да се справиш с конфигурирането на оптималните параметри на камерата. Така, с малко вдигане на ISO на 400 или 800, промяна на скоростта на затвора на 3-4 секунди и максимално стабилизиране на телефона, без наличието на статив, но с помощта на оптичната стабилизация, успях да уловя нощните светлини с прилично качество.

[cquote]С ръчни настройки обаче може да направите чудеса вечерно време[/cquote]

Съвет:

Тъй като от Nokia много държат на своите камери при телефоните, те добавят и много допълнителни функционалности. Съветът ми е да прегледате предварително какви ръчни настройки ви предлага и да се поинтересувате за какво могат да ви помогнат в определените ситуации. Така ще можете да извадите максимума от камерата, фукциите и нейната оптика. Аз лично разчитах на Ники и смятам, че наистина се разкри пълният и блясък.

В края на моята скромна обиколка из България си направих равносметка за представянето на Nokia Lumia 1520. Изводът е, че за човек, който не търси професионалното преживяване, но държи малката му камерка да прави хубави снимки, спокойно може като похарчи пари за телефон да се ориентира директно към този. Така наистина може с един куршум да застреляш два заека, защото като телефон всичко работи чудесно. Да, операционната система е Windows Phone 8, но това не бива да ви притеснява, след като почти всичко, което има тук, го има и във всеки друг телефон. Още повече, че с Black Edition ъпдейта апаратът направо хвърчи, но това се дължи и на мощния хардуер. Камерата има способността да направи снимки в DNG формат (суров формат на снимките). Благодарение на този формат впоследствие ще можете да получите повече възможности за обработка на кадъра с различните софтуери за фото обработка. Това, в комбинация с всички ръчни настройки, поставя този смартфон дори пред повечето дигитални апарати, които може да си купите. Още един плюс е големината на визьора, което в този случай се явява целия 6-инчов дисплей. [rquote]Best of The Best в един телефон[/rquote]Дали някой може да бие това? И за капак на всичкото имаме всички смарт опции за споделяне и моментно обработване на снимките, което спестява малко време и влачене на лаптоп с вас.

[lquote]Снимките са направени без предварителна подготовка или настройка[/lquote]Ако все пак някой се запита колко време му е изкарала батерията на Luba6ky след толкова много снимане, мога да му кажа само едно: ако моите пътувания бяха направени в два последователни дни, то най-вероятно нямаше да се наложи да зареждам телефона. През 90% от времето го ползвах най-вече за снимане, но това беше доста натоварено снимане. Почти непрекъснато камерата беше включена, съответно и дисплеят, което би трябвало да смаже батерията за часове, но уви, това не е точно така.

След като прекарах толкова време с Lumia 1520 реших да ви разкажа за моите преживявания, като целта не е да ви залъгвам, защото аз наистина останах доволен от него. Дори твърдо мога да кажа, че това е най-добрата Lumia, която Nokia е правила до момента, защото предлага страхотен дизайн, макар и доста голям, чудесна камера и хардуер с най-мощните компоненти. Ясно е, че камерата не е като тази на Lumia 1020, но тук има и други предимства, които в крайна сметка за мен издигат този фаблет на първо място.

791 Коментари

 1. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are actually worth a go by, so possess a look[…]

 2. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did 1 master about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 3. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not related websites to ours, nevertheless, they’re surely worth going over[…]

 4. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless truly really worth taking a look, whoa did 1 learn about Mid East has got much more problerms at the same time […]

 5. Title

  […]just beneath, are various entirely not associated web-sites to ours, on the other hand, they are certainly really worth going over[…]

 6. Title

  […]we came across a cool internet site that you may possibly enjoy. Take a search should you want[…]

 7. Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I like but do not get a good deal of link appreciate from[…]

 8. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless actually worth taking a look, whoa did one understand about Mid East has got more problerms too […]

 9. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not associated internet sites to ours, however, they may be surely really worth going over[…]

 10. Title

  […]very few websites that take place to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 11. Title

  […]we prefer to honor many other world-wide-web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 12. Title

  […]very handful of web sites that come about to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 13. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless really worth taking a search, whoa did one master about Mid East has got extra problerms also […]

 14. Title

  […]that will be the end of this write-up. Right here you will uncover some web-sites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 15. Title

  […]very few web sites that come about to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 16. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web-sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 17. Title

  […]we like to honor numerous other online sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 18. Title

  […]check below, are some completely unrelated internet sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 19. Title

  […]very couple of internet sites that come about to become in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 20. Title

  […]very handful of internet websites that take place to become in depth below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 21. Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to messing around on the internet and realized

 22. Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to messing around on the internet and realized

 23. Title

  […]very few internet websites that transpire to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 24. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to because we think they are really worth visiting[…]

 25. Title

  […]that would be the finish of this article. Here you’ll find some web pages that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 26. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a whole lot of link appreciate from[…]

 27. Yahoo results

  While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

 28. Title

  […]check below, are some completely unrelated web-sites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

 29. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got much more problerms as well […]

 30. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms also […]

 31. Title

  […]we like to honor numerous other online internet sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 32. Title

  […]that may be the end of this report. Right here you’ll obtain some web-sites that we believe you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 33. Title

  […]please check out the web sites we comply with, which includes this a single, as it represents our picks from the web[…]

 34. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be in fact really worth a go by, so possess a look[…]

 35. Title

  […]just beneath, are several entirely not connected web sites to ours, nonetheless, they’re surely really worth going over[…]

 36. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless seriously worth taking a look, whoa did one particular understand about Mid East has got much more problerms also […]

 37. Title

  […]we prefer to honor many other web web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 38. Title

  […]that could be the finish of this post. Right here you’ll obtain some internet sites that we consider you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 39. Title

  […]please pay a visit to the sites we comply with, including this 1, as it represents our picks through the web[…]

 40. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get quite a bit of link appreciate from[…]

 41. Title

  […]that is the finish of this report. Here you will locate some websites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 42. Title

  […]we prefer to honor lots of other web websites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 43. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did one understand about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 44. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless really really worth taking a appear, whoa did a single learn about Mid East has got a lot more problerms too […]

 45. Title

  […]check below, are some completely unrelated sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 46. Title

  […]that could be the end of this post. Here you’ll uncover some web sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 47. Title

  […]very couple of sites that come about to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 48. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get quite a bit of link really like from[…]

 49. Title

  […]Every as soon as in a although we choose blogs that we study. Listed below would be the latest websites that we select […]

 50. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless seriously worth taking a search, whoa did a single master about Mid East has got more problerms also […]

 51. Title

  […]please stop by the web-sites we follow, which includes this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 52. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got more problerms as well […]

 53. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re truly worth a go as a result of, so possess a look[…]

 54. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did one master about Mid East has got extra problerms too […]

 55. Title

  […]Every the moment inside a while we pick blogs that we read. Listed below would be the most recent web sites that we select […]

 56. Looking around

  I like to look in various places on the internet, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

 57. Title

  […]that may be the end of this report. Right here you’ll uncover some internet sites that we feel you’ll appreciate, just click the links over[…]

 58. Title

  […]very couple of sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 59. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be actually worth a go by means of, so have a look[…]

 60. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially really worth a go by way of, so possess a look[…]

 61. Title

  […]check below, are some entirely unrelated internet sites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 62. Title

  […]we came across a cool internet site which you may possibly love. Take a appear for those who want[…]

 63. Title

  […]that would be the end of this post. Here you will find some web-sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 64. Title

  […]that may be the finish of this post. Right here you’ll locate some web sites that we consider you will value, just click the hyperlinks over[…]

 65. Title

  […]that is the end of this post. Right here you’ll obtain some websites that we believe you will value, just click the links over[…]

 66. Title

  […]we like to honor several other world wide web internet sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 67. Title

  […]that would be the finish of this report. Here you will discover some internet sites that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 68. Title

  […]we came across a cool internet site that you simply may well appreciate. Take a look in case you want[…]

 69. Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to mainly because we feel they may be worth visiting[…]

 70. Title

  […]very handful of web-sites that take place to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 71. Title

  […]that would be the end of this post. Right here you’ll uncover some web sites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 72. Title

  […]we prefer to honor a lot of other online websites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 73. Title

  […]very couple of internet websites that happen to be in depth below, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 74. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 75. Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get a whole lot of link love from[…]

 76. Title

  […]that could be the end of this report. Right here you will find some web pages that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 77. Title

  […]Every once inside a when we choose blogs that we read. Listed below would be the most current websites that we choose […]

 78. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be in fact worth a go via, so possess a look[…]

 79. Title

  […]Every after in a though we select blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date web sites that we decide on […]

 80. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless actually really worth taking a search, whoa did 1 learn about Mid East has got more problerms also […]

 81. Title

  […]please pay a visit to the websites we follow, such as this one, as it represents our picks from the web[…]

 82. Title

  […]that is the end of this report. Here you’ll discover some websites that we feel you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 83. Title

  […]very few internet sites that transpire to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 84. Title

  […]that could be the end of this article. Right here you will come across some websites that we feel you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 85. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got far more problerms as well […]

 86. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are truly really worth a go by means of, so possess a look[…]

 87. Title

  […]we prefer to honor lots of other world wide web web pages around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 88. Title

  […]Every the moment inside a even though we pick out blogs that we study. Listed beneath would be the newest websites that we pick out […]

 89. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be in fact really worth a go by, so possess a look[…]

 90. Title

  […]Every when inside a although we pick out blogs that we read. Listed below are the latest sites that we select […]

 91. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be really really worth a go by way of, so possess a look[…]

 92. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated sites to ours, however, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 93. Title

  […]please pay a visit to the internet sites we comply with, like this one particular, because it represents our picks from the web[…]

 94. Title

  […]check below, are some totally unrelated internet websites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 95. Title

  […]Every after in a though we pick blogs that we study. Listed beneath would be the newest web sites that we choose […]

 96. Title

  […]usually posts some really exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 97. Title

  […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web internet sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 98. Title

  […]very handful of internet websites that transpire to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 99. Title

  […]please pay a visit to the web-sites we follow, such as this 1, because it represents our picks through the web[…]

 100. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms too […]

 101. Title

  […]Every when inside a although we opt for blogs that we study. Listed beneath are the most current websites that we choose […]

 102. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 103. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 104. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless truly really worth taking a look, whoa did one find out about Mid East has got more problerms as well […]

 105. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be in fact worth a go as a result of, so possess a look[…]

 106. Title

  […]we like to honor a lot of other world wide web web pages around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 107. Title

  […]please stop by the internet sites we comply with, which includes this one, because it represents our picks through the web[…]

 108. Title

  […]Every the moment inside a whilst we decide on blogs that we study. Listed beneath would be the most current sites that we select […]

 109. Title

  […]we prefer to honor numerous other world-wide-web web pages around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 110. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless really worth taking a search, whoa did one particular study about Mid East has got more problerms at the same time […]

 111. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to due to the fact we believe they’re really worth visiting[…]

 112. Title

  […]very handful of internet websites that come about to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 113. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be truly really worth a go by, so possess a look[…]

 114. Title

  […]check below, are some totally unrelated sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 115. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web sites to ours, however, they are most trustworthy sources that we use[…]

 116. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be really really worth a go via, so have a look[…]

 117. Title

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 118. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be really really worth a go by way of, so have a look[…]

 119. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they are truly worth a go through, so possess a look[…]

 120. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re essentially really worth a go by means of, so have a look[…]

 121. Title

  […]just beneath, are a lot of totally not connected websites to ours, nevertheless, they are certainly really worth going over[…]

 122. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially really worth a go via, so possess a look[…]

 123. Title

  […]very few internet sites that happen to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 124. Title

  […]that is the end of this article. Right here you’ll uncover some web sites that we assume you will appreciate, just click the links over[…]

 125. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless genuinely really worth taking a look, whoa did a single master about Mid East has got much more problerms also […]

 126. Title

  […]Every the moment in a whilst we pick blogs that we study. Listed beneath would be the most recent web-sites that we select […]

 127. Title

  […]we like to honor several other internet web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 128. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re truly worth a go through, so possess a look[…]

 129. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless seriously worth taking a look, whoa did one find out about Mid East has got more problerms as well […]

 130. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re really really worth a go by, so possess a look[…]

 131. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless really worth taking a search, whoa did one particular discover about Mid East has got additional problerms too […]

 132. Title

  […]we prefer to honor several other internet internet sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 133. Title

  […]The data talked about within the article are a few of the very best accessible […]

 134. Title

  […]Here is an excellent Weblog You might Come across Fascinating that we Encourage You[…]

 135. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did 1 discover about Mid East has got additional problerms too […]

 136. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless actually worth taking a look, whoa did a single master about Mid East has got extra problerms as well […]

 137. Title

  […]that would be the end of this post. Right here you will come across some internet sites that we believe you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 138. Title

  […]please pay a visit to the web-sites we adhere to, like this one particular, because it represents our picks through the web[…]

 139. Title

  […]very handful of sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 140. Title

  […]we like to honor lots of other web internet sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 141. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re basically worth a go by way of, so have a look[…]

 142. Title

  […]we like to honor quite a few other net internet sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 143. Title

  […]we came across a cool website that you simply may possibly take pleasure in. Take a appear for those who want[…]

 144. Title

  […]that could be the finish of this article. Here you will discover some web pages that we consider you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 145. Title

  […]very few web sites that come about to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 146. Title

  […]that would be the finish of this report. Right here you will discover some web-sites that we believe you will enjoy, just click the links over[…]

 147. Title

  […]the time to read or take a look at the content material or web pages we have linked to below the[…]

 148. Title

  […]we prefer to honor a lot of other world wide web web-sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 149. Title

  […]that could be the end of this write-up. Here you’ll locate some internet sites that we consider you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 150. Title

  […]Every once inside a when we select blogs that we read. Listed below are the most up-to-date web pages that we opt for […]

 151. Dreary Day

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around online and realized

 152. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are really worth a go via, so possess a look[…]

 153. Title

  […]very handful of internet sites that happen to become in depth below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 154. Title

  […]very handful of websites that take place to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 155. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless really worth taking a search, whoa did one particular find out about Mid East has got extra problerms too […]

 156. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be actually really worth a go as a result of, so have a look[…]

 157. Title

  […]that will be the end of this post. Here you will uncover some sites that we think you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 158. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re truly worth a go as a result of, so have a look[…]

 159. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re essentially really worth a go by means of, so possess a look[…]

 160. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I love but do not get quite a bit of link love from[…]

 161. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are really really worth a go by means of, so have a look[…]

 162. Title

  […]that may be the end of this write-up. Here you will obtain some web-sites that we believe you’ll value, just click the links over[…]

 163. Title

  […]just beneath, are quite a few totally not associated web pages to ours, even so, they may be surely really worth going over[…]

 164. Title

  […]here are some links to internet sites that we link to because we believe they may be really worth visiting[…]

 165. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless seriously worth taking a search, whoa did a single study about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 166. Title

  […]that would be the finish of this article. Here you’ll obtain some web sites that we believe you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 167. Title

  […]we prefer to honor quite a few other internet sites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 168. Title

  […]that may be the finish of this article. Here you will discover some sites that we feel you’ll enjoy, just click the links over[…]

 169. Title

  […]Every after inside a when we pick blogs that we study. Listed below would be the most up-to-date sites that we select […]

 170. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless truly worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 171. Title

  […]just beneath, are various absolutely not associated websites to ours, on the other hand, they’re certainly worth going over[…]

 172. Title

  […]please stop by the websites we comply with, including this a single, because it represents our picks through the web[…]

 173. Its hard to find good help

  I am constantnly proclaiming that its hard to get good help, but here is

 174. Title

  […]we prefer to honor quite a few other web web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 175. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nonetheless really worth taking a appear, whoa did 1 discover about Mid East has got more problerms also […]

 176. Title

  […]we like to honor numerous other world wide web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 177. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 178. Title

  […]we prefer to honor several other web web-sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 179. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be basically really worth a go by way of, so possess a look[…]

 180. Title

  […]we prefer to honor several other online web-sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 181. Title

  […]very couple of sites that occur to be detailed below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

Comments are closed.