nokia-n1-picture
Nokia N1

В момента Nokia далеч не е големият производител на смартфони, който беше преди години. През 2011 г. Стивън Елоп описа компанията като човек на ръба на горяща платформа и докато конкурентите пускаха своите устройства в огъня, Nokia беше изместена от другите играчи в лицето на Apple и Google, които основно промениха правилата на играта. Това доведе до обявяването на продажбата на мобилния бизнес през 2013 г., който стана собственост на Microsoft.

Изглежда финландската компания планира да се завърне на пазара за смартфони през следващата година, пиша Re/code, цитирайки два неназовани източника. Според тях Nokia работи и по други амбициозни проекти, включително и такива свързани с виртуалната реалност.

В момента Nokia основно е разделена на три дивизии – тази, занимаваща се с мобилни телекомуникации (миналата седмица беше обявно, че Nokia ще придобие Alcatel-Lucent за 15.6 млрд. евро), отговарящата за Here Maps и Nokia Technologies, останала след сделката с Microsoft.

Nokia Technologies разработва нови продукти и ги лицензира за други компании. До момента има пуснати само Zlauncher и Android таблета N1, който е създаден от Nokia и се продава под тази марка в Китай, но за производството и дистрибуцията му е отговорна друга компания. Очаква се финландците да изберат този подход и по отношение на смартфоните, което означава, че има голяма вероятност да видим такъв с операционна система Android – нещо, което феновете искаха от дълго време.

Трябва да имате предвид, че информация все още не е потвърдена официално. Предполагаме, че скоро ще има изявление от Nokia.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS

Сподели
Предишна страницаiPhone 6 и Galaxy S6 бяха сварени
Следваща страницаSamsung обяви новия Samsung Galaxy Tab A
Владислава Колчева е активен блогър и редактор в Smart News. Работила е като журналист във в. "Стандарт", като преди е заемала същата длъжност в "24 часа". Покрива теми от света на технологиите, социалните медии и комуникациите, а интересите й включват психология, маркетинг и реклама.