Nissan обявиха на CES вчера, че ще използват технология на NASA, която ще им помогне да контролират автономните си коли, когато те се нуждаят от асистенция. Технологията се нарича Seamless Autonomous Mobility (SAM) и се използва от американската космическа агенция за контрол върху ровърите, движещи се на Марс в момента.

В повечето случаи автономните коли могат сами да се справят с почти всички ситуации. Проблемът обаче се появява когато автомобилът трябва да заобиколи нещо необичайно — да речем да поеме по временна посока, посочена му от пътен полицай (и заобикаляща произшествие например).

Ето къде идва ролята на SAM. Системата се управлява от човек, който може да е част от нещо като кол-център. Стоящ пред голям монитор, той приема автоматични заявки от коли, които изпитват трудност в дадена ситуация. Тогава въпросният администратор може набързо да начертае нов маршрут за автомобила. Разбира се, по този начин автономните коли ще запомнят случилото се и да се учат от него, като със всеки изминал случай, нуждата от администратора ще намалява.

nissan-nasa-seamless-autonomous-mobilitySeamless Autonomous Mobility се използва от NASA за определяне най-леките маршрути, по които марсианските ровъри да поемат. Те биват начертани от водачите в контролния център, след което ровърът сам изпълнява заявката.

Чудесно е да видим как една компания като Nissan решава да се пребори с една трудност, която би била изпитана от автономни коли тук и сега, вместо да се чака технологиите да напреднат достатъчно, че возилата сами да успеят да се справят с това. По този начин автономните коли биха станали част от ежедневието ни много по-бързо, от колкото можем да си представим.