Nissan

Nissan

Европейският изследователски център на Nissan тества иновативна боя, за която се предполага, че ще постави края на автомивките. Боята, наречена Ultra-Ever Dry е дело на компанията Ultratech International и има свойството да отблъсква водата и някои масла.

Nissan демонстрира технологията чрез нанасянето й върху половината на бял Note, като след това го прекара през редица кални препятствия. Както сами можете да се убедите от видеото, страната покрита с новата боя е значително по-чиста от другата, по време и след края на теста.

Покритието Ultra – Ever Dry има супер хидрофобни и олеофобни свойства, а текстурата на повърхността съдържа микро геометричен комплекс, отблъскващ водата и някои масла. Разбира се това няма нищо общо с поддържането на автомобила чест, но ще остави повърхността му суха.

Както знаем, Nissan демонстрира преди няколко години и боя, която се самолекува, а Ultra – Ever Dry може би е продължение на експериментите в тази насока. Докато новата боя достигне до масовото производство, компанията ще трябва да тества нейната издръжливост, цена, възможности за доставка и не на последно място това, как тя изглежда върху самите коли, но идеята за подобно покритие безспорно е интересна.