Собствениците на поостарелия вече Nexus 6 се зарадваха в началото на тази година, когато Google обяви, че смартфонът ще получи Android 7.1.1 Nougat. Макар това да е последният ъпдейт за устройството, наличието му несъмнено е повод за радост.

Сега обаче се случва нещо неочаквано, което може да разгневи много потребители — същият този Nexus 6, вече ъпдейтнат до 7.1.1, получава нов OTA ъпдейт; той обаче не е за следваща версия или security пач. Вместо това ъпдейтът даунгрейдва операционната система до Android 7.0 Nougat. Някои потребители вече са ъпдейтнали без да обърнат внимание и много от приложенията на телефоните им са започнали да крашват.

Не е ясно какво точно се случва, но можем да сме сигурни, че Google вече знаят за проблема. Възможно е това да е някакъв бъг; надали компанията нарочно даунгрейдва един от най-паметните си смартфони.

Въпросът е кога и какво ще направят Google по въпроса. Дано реагират бързо и спрат тези бъгнати ъпдейти. Когато това стане трябва да разберем дали засегнатите Nexus 6 отново ще получат досегашната версия на Android 7.1.1 Nougat.

Ще следим случая и ще предоставим повече информация, когато официална такава се появи от Google.