Снимка: 2001: A Space Odyssey

Както може би някои от вас знаят, от 28 ноември по кината във Великобритания тръгва филмът „2001: Космическа одисея“ (2001: A Space Odyssey) на невероятния режисьор Стенли Кубрик. Той е от 1968 година, базиран е на едноименния роман на един от най-великите научнофантастични автори на всички времена – Артър Кларк, и често е спряган като най-добрия научнофантастичен филм в историята на киното.

ВИЖ ОЩЕ: Microsoft ще ликвидира бранда Nokia

Тук май станаха много „най“… И с право! Лично на мен Артър Кларк ми е много любим автор, с невероятна фантазия и идеи. А Стенли Кубрик, макар и не режисьор по всеки вкус (малко е особен), си е заслужил място в сърцата на много хора и филмите му се славят с високи оценки от публика и критици. Наричани са ненадминати класики и каквото още се сетите.

Добре де, казах, че филмът е от 1968-ма. Защо сега ще го дават по кината, и то само във Великобритания? Ами, просто е. „2001“ наистина е класика, възпявана от милиони sci-fi фенове по света. Много от тях дори не са били родени в момента на излизане на този филм, който със сигурност си заслужава място в бокс офисите по света. Замислете се само как ще се изправи срещу десетките нови sci-fi блокбъстъри, имайки възможността да ги надмине по прожекции! Класиката е и вдъхновение за много режисьори, между които Кристофър Нолан (който споменава точно „2001“ като голямо вдъхновение точно за предстоящия „Interstellar“).

Както казах, „2001: Космическа одисея“ ще бъде прожектиран само в кината във Великобритания, като американците също се надяват на премиера на техния континент. Не знам колко хора в България биха гледали този филм, но аз определено ще си взема билет още в деня, в който ги пуснат в продажба. Засега обаче остава само да се надяваме на нещо такова, тъй като нито от нашите кина, нито от чуждите компании споменават за каквито и да е прожекции извън Обединеното Кралство.

Със сигурност, ако бяха живи, Артър Кларк и Стенли Кубрик много биха се радвали, че филмът им отново ще се прожектира. Гледайте новия трейлър и мечтайте: