На 20 юли се навършиха 46 години от стъпването на първите хора на Луната. Точно тогава бе обявано и ново изследване, поръчано от NASA и извършено от NexGen Space LLC. Според тях американската космическа агенция може да се върне на Луната в рамките на 5 до 7 години, а 12 години след това изследването на нашия спътник може да стане по-обстойно благодарение на постоянна база там.

Според учените изследването на космоса е много важно както за развитието ни в технологичен план, така и в научен такъв. За това е важно мисиите до Луната, а и такива в други части на Слънчевата система, да продължат. Засега NASA не може да си позволи кацане на Луната, тъй като според изчисления бюджетът от 4 милиарда долара годишно няма да е достатъчен. Поради тази причина бяха наети NexGen, които да разработят план за по-добър начин на извършване на всичко това.

NexGen Space LLC смятат, че връщането на хора на Луната е възможно и трябва да се използва същата практика като при Международната космическа станция – полетите да се извършват от частни компании като SpaceX, Orbital ATK и United Launch Alliance. В момента SpaceX получава по около 5000 долара за килограм изпратен на ISS. По време на мисиите с щатски совалки до там това е струвало по 60 000 долара. NexGen твърдят, че има възможност NASA да намали разходите десетократно, а от SpaceX са обнадеждени, че изпращането на полети до Луната може да е дори по-евтино от сегашните полети до ISS.

За да бъде всичко това възможно, NASA трябва да наеме поне две компании. Така полетите ще бъдат сигурни. Ако приемем, че едната е SpaceX на Илон Мъск, то те могат да изстрелват преработен вариант на капсулата си Dragon върху ракета Falcon 9 или новата Falcon Heavy. Ровъри могат да бъдат изпратени на Луната до две години, ако работата започне сега. Те ще инспектират полюсите за въглерод, който по-късно да се преработва и използва за зареждане в орбита на кораби, запътили се, да кажем, към Марс. Построяването на база на Луната може да започне още през 2021 година, с първите астронавти, пристигащи по-късно същата година.

За да се получи този план, NexGen предлагат основаването на Международна Лунна служба (International Lunar Authority), която да се занимава с взимането на решения от името на всички участващи страни (подобно CERN). NASA и NexGen също разчитат на подкрепа по време на бъдещите президентски избори през 2016 година. Очакваме повече информация съвсем скоро.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS