На пресконференция относно бъдещите планове на NASA за мисия до Марс, администраторът на агенцията Бил Хил сподели, че в рамките на следващото десетилетие Международната космическа станция ще бъде „завещана“ на частна компания. Тъй като NASA се концентрира върху мисии извън околоземна орбита, а и Станцията остарява, би било редно някой друг да продължи да я поддържа, казва Хил.

Администрацията на Обама оповести преди време, че правителството на САЩ постепенно ще намали поддръжката на Космическата станция. NASA пък имат планове за още по-тясно сътрудничество със SpaceX и други частни компании.

„В крайна сметка нашето желание е да предадем Космическата станция на някоя частна компания, или на някакъв друг търговски субект. Така научните изследвания могат да продължат в ниска околоземна орбита. Смятаме, че това ще стане към средата на 20-те години.“

След построяването на ISS през 2000 година, животът на станцията бе определен до 2015 година. Наскоро операционният период бе удължен до 2024, а Boeing (които са главен изпълнител на проекта) се опитват да разберат дали тя ще може да работи и след 2028.

С растежа на частната космическа индустрия и спада на държавните ангажименти към станцията, търговските партньори ще бъдат от съществено значение за поддържането на станцията. Поради големите разходи покрай Международната космическа станция, не е ясно как точно ще изглежда това партньорство и дали изобщо някоя частна компания ще бъде заинтересована от възможността.