nasa-curiosity-rover-simulator-2

Най-накрая можем да се порадваме на ровъра Curiosity и от комфорта на собствения си дом, след като NASA пусна разработения от Jet Propulsion Laboratory (JPL) уеб симулатор на мобилната лаборатория. Ровърът Curiosity работи на повърхността на Марс от 2012 година насам и ето, че вече всеки един може „да го контролира“ в специално разработено уеб приложение.

Това може да се случи на адрес eyes.nasa.gov/curiosity, където се разбира какво е да управляваш ровър на Червената планета, като хората имат възможност да опитат да придвижват Curiosity, да разгледат подробно неговия хардуер, да гледат през няколкото му камери и дори да симулират известното селфи, което Любопитко си направи в края на 2012 година.

Приложението работи много гладко на модерни браузъри, поддържащи WebGL. Препоръчват се Google Chrome версия 34 и нагоре, Mozilla Firefox версия 31 и по-нова, или Apple Safari версия 8 и нагоре. Microsoft Internet Explorer 11 и по-новите му версии са в експериментален стадии и гладката им работа тук не е гарантирана. Това, което забелязах обаче е, че при версия 44 на Google Chrome приложението може и да не тръгне. С Mozilla Firefox няма да имате проблем.

Симулаторът на Curiosity е поредното интересно начинание, което NASA предприема, за да покаже на обикновения човек колко интересна и полезна може да бъде науката. Вероятно приложението ще заинтригува по-малките, които ще се зарадват на възможността да си поиграят с големия колкото малка кола робот на повърхността на друга планета.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS