Снимка: NASA

Ако човечеството иска да колонизара Марс и да има присъствие в цялата Слънчева систама, едно е сигурно – ще ни трябва интернет. Интернетът се е превърнал в абсолютно задължителна част от нашия живот. Използваме го както за забавление, така и в работата си и при контрола на различни технологии, от които зависи оцеляването ни. Точно поради тази причина NASA разработват нов тип връзка, която ще ни осигури достъп до интернет практически във всяка една точка от Слънчевата система.

Стандартът се нарича Delay / Disruption Tolerant Networking (DTN, или Толерантни към забавяне / прекъсване мрежи) и е разработен специално за да улесни пренасянето на данни при големи разстояния, което би забавяло сигнала. Традиционните протоколи, които ползваме в момента, разчитат на постоянна връзка между двете комуникиращи машини. С DTN е възможно прекъсване на сигнала и това практически няма да наруши установената връзка.

Според NASA, DTN работи чрез предоставяне т.нар. автоматична мрежа за „съхраняване и препращане“ на данни. Това позволява частични пакети от данни да се съхраняват в различни възли (nodes, бел. превод) по комуникационното трасе, след което те да се съберат в крайната дестинация. Временното съхранение на фрагменти от данни е полезна, имайки предвид хаотичния характер на дълбокия космос, шансът различни обекти да застанат на пътя на сигнала, както и поради орбитите на планетите.

Благодарение на DTN, потенциалните заселници на Марс или пък астронавти в бъдеща база на Луната няма да имат проблем да комуникират и получават информация от Земята, Международната космическа станция (ISS), или пък по-далечни бази в Слънчевата система. Всъщност Космическата станция е първото място, което ще получи оборудване за DTN, като разработчици и други компании имат възможност да започнат да поддържат стандарта благодарение на софтуера с отворен код, който е наличен от NASA.