Открита е новородена звезда и тя може да е само на 33 години

Екип от астрономи са наблюдавали това, което смятат за неутронна звезда, родена след свръхнова. Открита е за първи път през 1987 г., в сателитна галактика на Млечния път на 170 000 светлинни години от Земята. Наречена е SN 1987A.

Досега астрономите не бяха сигурни дали неутронната звезда е образувала черна дупка или е оцеляла след мощното събитие. Но най-новите анализи показват, че може би факт е последното. Това означава, че тя не може да е по-стара от 33 години. Ако това бъде потвърдено, тя ще е най-младата неутронна звезда, известна на човечеството. Към днешна дата най-новият остатък от свръхнова е 330-годишната Касиопея А, която се намира на около 11 000 светлинни години от Земята в Млечния път.

Интересни наблюдения

Анализирайки изображения с висока разделителна способност от големия масив Atacama (ALMA) в Чили, екип от астрономи успя да разгледа по-подробно какво е останало след SN 1987A. Те са открили горещо „петно“ в сърцевината на свръхновата. Това най-вероятно е газов облак, обгръщащ неутронна звезда. Трудно е тя да бъде открита директно, тъй като е изключително малка и плътна. С маса 1,4 пъти по-малка от Слънцето тя не е с достатъчни размери, за да се наблюдава от такова разстояние.

Хипотези или факти

Откритието на екипа от ALMA подкрепя новото теоретично проучване, публикувано неотдавна. Трябва да има нещо в облака, което е нагряло праха и което го прави да блести. По тази причина учените са предположили, че вътре се крие неутронна звезда.

Само по себе си явлението представлява експлозия на свръхнова и екстремните условия, възцаряващи се във вътрешността на неутронната звезда. Откриването на топли петна от прах е потвърждение за няколко неща. Според компютърните модели неутронната звезда би била изпратена през космоса със стотици километри в секунда по време на подобно събитие. Мястото, където екипът на ALMA я е намерил, е точно там, където показват и моделите.

Звездата е изключително ярка. Това се дължи в голяма степен на температурата й от около пет милиона градуса по Целзий. Ще отнеме още време, докато съществуването й може да бъде потвърдено. Прахът и газът около свръхновата трябва да отшумят напълно, за да могат астрономите да кажат със сигурност, че изключително младото небесно тяло е действително.