Когато говорим за смартфони, феноменът един модел да наподобява визуално друг е нещо, което често можем да видим. Motorola обаче отнесоха сериозни критики заради начина, по който техният P30 не просто прилича, а направо си е изкопиран от iPhone X.

Известно е, че много производители „взаимстват“ някои черти на флагмана на Apple, като например по-малкото панел около екрана или прореза, в който се намира предната камера. И това е нещо напълно нормално в този бизнес.

Когато обаче станаха свидетели на начина, по който изглежда моделът P30 на Motorola, правещите ревюта технологични журналисти трудно можеха да повярват на очите си.

Motorola е сред пионерите в индустрията на мобилните телефони, но в ерата на смартфоните, продажбите на компанията се сринаха сериозно. През 2012 година те бяха продадени на Google, а две години по-късно отново смениха собствеността си, ставайки част от Lenovo. Днес Motorola продължава да произвеждат мобилни телефони, използвайки операционната система Android.

Коментирайки приликите между P30 на Motorola и iPhone X, технологичният блогър Маркес Браунлий определя видяното като „най-безсрамната кражба до момента“.

Уебмедията Mashable отбелязват, че Motorola дори са декорирали екрана на устройството с почти същия уолпейпър, използван за iPhone X.

Сайтът Technobuffalo определя казуса като „нечуван до момента клонинг“, за който е „почти невъзможно да бъде разпознат от iPhone X.“

The Verge пък добавят, че приликата е толкова огромна, че дори алгоритъмът на Google за изображения се е объркал, описвайки снимки на P30 като „iPhone“.

Lenovo, компанията собственик на Motorola, отказа да даде коментар по казуса, въпреки сериозните и шумни реакции в медийното пространство.

Иначе Lenovo регистрира печалба за първата четвърт, след като преди това китайският производител бе регистрирал загуби. Според Bloomberg това се дължи на увеличаване на продажбите, но също така и на направени икономии в мобилната дивизия на компанията.

На този етап се очаква „клонингът“ Motorola P30 да се продава единствено на територията на Китай. Най-вероятно цената му ще бъде около 350 щатски долара.