MitsubishibWheel_metor_HUD-1393366663660

Mitsubishi Electric разработва технология, предсказваща действията на шофьора в колата. Тя ще предлага маршрут, изграден въз основа на предишната ви история на шофиране и ще предложи алтернативен път, по който да минете, ако попаднете в задръстване. Всички обичайни действия, които извършваме в колата ще бъдат опроствени. Намирането на радиостанция, провеждането на телефонни разговори и регулирането климатика ще стават само чрез натискането на един бутон.

Mitsibishi очаква да започне да доставя на производителите своята Ultra-simple HMI (human-machine interface) технология за действия в колата от пролетта на 2018 г. Компанията е демонстрирала прототип на системата на скорошно събитие, проведено в Токио.

Макетът на шофьорската седалка е бил в състояние лесно да управлява четири основни функции – навигация, телефон, климатик и аудиовизуална система. Това е направено в една или две стъпки, използвайки комплект от три бутона на волана, докато на 44-сантиметров heads-up дисплей (HUD), намиращ се над кормилото, са били изобразени три прогнозни действия, като отиди на тренировка по футбол, обади се на шефа и включи на радиостанция XYZ.

Тези действа могат да бъдат контролирани и чрез гласови команди, което става с активирането на един бутон. За контрол на навигацията, технологията за разпознаване на гласа използва данни, които са съхранявани в системата, съдържаща последните сведения за дестинацията и покриваща над 10 милиона локации.

Новата технология разчита на историята на действията, които сте извършвали в колата, като последни дестинации, по кои маршрути сте минали и предишната употреба на определени функции в превозното средство. Тя също така взема предвид денят, локацията, нивото на горивото, трафикът и условията на шофиране. След това тя изчислява тритe най-вероятни действия, които ще извършите и ги изобразява на дисплея над кормилото. Те могат да бъдат отменени чрез използването на четири отделни бутона, които осигуряват директен достъп до основните функции.