Учените са озадачени от мистериозните светлини на Венера

Мистериозните мигащи светлини на планетата Венера изненадват сериозно учените. Първоначално са били смятани за светкавици. Сега се оказва, че може да са нещо съвсем друго.

Ново проучване разглежда любопитно явление на Венера. Изследователи от Държавния университет на Аризона предполагат, че проблясъците от светлина, открити по време на мисии до Венера, може да не са удари от мълнии. Поне така твърдяха някои учени. Вместо това явлението може да се дължи на десетки хиляди метеори, изгарящи в нейната свръхгореща атмосфера.

Активни наблюдения

Наблюдения проведени от Европа, САЩ и бившия Съветски съюз, откриха всички сигнали, за които се смята, че са светкавици. Някои далечни мисии в Космоса, като сондата Касини на НАСА, не успяха да намерят радиосигнали от светкавици. Това поставя учените в безизходица.

Въпреки че в много от апликациите изобразяващи атмосферата на Венера са включени светкавици, за да подчертаят нейната адска среда, учените твърдят, че изглежда малко вероятно това да е причината за странните светлинни наблюдения, идващи от планетата.

Това е така не само поради една единствена причина. Там облаци са съставени почти изцяло от сярна киселина, а не от водна пара. Последното е задължително условие за образуването на мълния, поне тук на Земята. Вместо това, тези явления може да показват, как метеорите изгарят в атмосферата на планетата. Това подчертава, колко малко знаем за мистериозния скалист гигант.

Метеоритна лудост

Използвайки данни от обсерваторията Steward на университета в Аризона и японската орбитална сонда Akatsuki Venus, екипът установи, че има между 10 000 и 100 000 записани проблясъци годишно. Тази бройка може да съответства на метеорна огнена топка. Въпреки че тази цифра изглежда ужасно висока за стандартите на Земята, изследователите отбелязват, че би имало много повече метеори, които се приближават до атмосферата на Венера, отколкото нашата, защото е по-близо до Слънцето.

Учените прогнозират, че съставът на атмосферата на планетата може да е причина огнените топки да горят достатъчно ярко, за да бъдат засечени.

Предизвикателствата

Ако мистериозните проблясъци на Венера са резултат от метеорни огнени топки, учените няма да се притесняват за изграждането на устойчиви на мълнии балони, за да изследват атмосферата на планетата. Все още може да има вулканични светкавици на нейната повърхност, отбелязват изследователите, което усложнява и без това тежката мисия.