Той ще бъде за приложения на мобилни игри и ще съперничи на Apple и Google

Microsoft се готви да пусне нов магазин за приложения на игри на iPhone и смартфони с Android още през следващата година. За целта е нужно придобиването на Activision Blizzard за 75 милиарда долара да бъде разрешено от регулаторите, според ръководителя на бизнеса с Xbox.

Новите правила изискват от Apple и Google да отворят своите мобилни платформи за магазини за приложения. Това важи особено за притежавани и управлявани от други компании. Новостите се очаква да влязат в сила от март 2024 г. съгласно Закона за цифровите пазари на ЕС.

Стремежът на Microsoft

Microsoft се бори с регулаторите в САЩ, Европа и Обединеното кралство, като всички изразиха загриженост относно потенциалното въздействие върху конкуренцията. Един от тях е собственика на конзолата Xbox.

Съгласно DMA се очаква ЕС да изиска от Apple и Google да променят правилата, които се налгат относно разпространяването на приложенията за iPhone и Android. Големите технологични компании обаче биха могли да обжалват определянето. Това ще забави изпълнението след крайния срок през следващия март.

Хитови заглавия като Call of Duty Mobile, Diablo Immortal и Candy Crush Saga биха били критично важни за привличането на играчи извън пазарите на Apple и Google.

Microsoft и Apple се карат от години за това, как работи облачната услуга на софтуерния гигант при iPhone.

Повод за спорове

Microsoft твърди, че правилата за App Store на Apple ограничават способността му да предлага облачни игри чрез едно приложение. То се изпълнява естествено на iPhone, принуждавайки потребителите да имат достъп до услугата през уеб браузър. Това води до по-ниска производителност.

Apple отрече да блокира облачни приложения за игри. Все пак правилата на App Store изискват доставчиците да изброяват всяка игра в App Store поотделно. Подобно на ограниченията за приложението за четене Kindle на Amazon, Apple не позволява отделни игри да бъдат закупени от витрина в родните приложения.

Спънки пред Microsoft

Обединеното кралство обяви през ноември, че проучва позицията на Apple относно облачните игри. CMA също се оказва значителна пречка пред Microsoft да завърши придобиването на Activision Blizzard.

Миналия месец агенцията заяви, че сделката повдига множество опасения за конкуренцията. Те могат да бъдат решени само чрез отделяне на нейния блокбъстър франчайз Call of Duty.

Microsoft твърди, че продажбата на Call of Duty би подкопала обосновката за сделка, която беше обявена за първи път през януари миналата година. Компанията се опитва да убеди CMA, че предложените поведенчески мерки, като ангажименти за лицензиране на Call of Duty за конкурентни конзоли и облачни услуги, биха опровергали опасенията му.

Компромис и решение

В Брюксел Microsoft пое ангажименти към Европейската комисия да направи съдържанието на Activision Blizzard достъпно за конкурентни доставчици. Отстъпките са знак, че регулаторите в Брюксел са се отказали от ключови проблеми, за да стеснят разследването за облачните игри.