Microsoft предоставя за разработчиците на приложения нова услуга. Тя стартира от днес, нарича се Azure App Service и  ще помага на програмистите по-лесно и удобно да създават мобилни и уеб приложения, като унифицира всичко на едно място и е базирана на облака.

Виж още: Скоро може да плащаме сметките си директно от Gmail

Разбира се, не всичко в услугата е изцяло ново – някои от платформите, които са интегрирани вътре, са вече съществуващи. Става въпрос за Azure Websites, Mobile Services и Biztalk Services. Няма място за паника, старите ползватели на тези Microsoft услуги ще бъдат прехвърлени, като цената няма да се промени. Въпреки че компанията обещава лесно мигрирането на уебсайтовете към новата облачна услуга, това ще стане бавно, тъй като няколко вече съществуващи приложно-програмни интерфейси (APIs) си противоречат до някаква степен с Azure App Service. Също така, съществуващото досега Mobile Services и новото App Service ще работят паралелно за някакъв период от време, за да може всички бази данни да бъдат мигрирани, въпреки че не се знае докога.

От Microsoft са се вслушали в молбите на разработчиците, които искат лесно да могат да доставят услуги до много различни устройства и платформи, използвайки информация от различни места. Azure App Service ще помогне за това, като предоставя много по-лесен начин за разработване на приложенията, хостване на уебсайт, бази данни, управление на известия и т.н. Като цяло няма кой знае какво ново, но идеята е всичко да е унифицирано на едно място и по този начин да улесни работата.

Най-интересната възможност при тази нова облачна услуга е лесното използване на drag-and-drop интерфейс за разработването на „логически приложения“, които автоматизират процеси между различни приложно-програмни интерфейси и съществуващи услуги като Office 365, Salesforce.com, Dropbox, Facebook, Twitter, Oracle и дори SAP. Данните от тях могат да бъдат комбинирани и използвани в принадлежащите на въпросните разработчици приложения.

С Azure App Service Microsoft се стреми да спечели както програмисти, създаващи ентърпрайз приложения, така и такива, които създават апликации за обикновения потребител.