Ъпгрейдването на новия Surface Laptop от Windows 10 S към Windows 10 Pro е просто и лесно — плащате си 50 долара, пускате ъпдейта и рестартирате. Това е. След това ще имате достъп до всички функционалности на пълната версия Windows 10, които както разбрахме, няма да са налични при новата операционна система Windows 10 S (при нея ще можете да инсталирате само приложения от Windows Store).

Какво обаче за тези, които решат да се върнат към Windows 10 S? Това не е толкова лесно, а до днес не беше и възможно. Microsoft обаче решиха да предоставят тази възможност за потребителите, които променят мнението си.

Това ще може да стане със специални recovery images. Те могат да се изтеглят от сайта на Microsoft и важат само за Surface Laptop. Дори и с тяхна помощ обаче, не е толкова лесно да даунгрейднете. Трябва да изтеглите файла и към момента на инсталация да форматирате паметта на лаптопа, тоест да изгубите всичката налична там информация.

Не е ясно дали Microsoft ще измислят някакъв по-лесен начин за даунгрейд. Все още няма информация също така дали производителите на други Windows 10 S лаптопи ще трябва сами да предоставят recovery images за техните машини, или там отново ще трябва да се обръщаме към Microsoft.

Напомняме, че HP, Acer и някои други компании също ще предлагат Windows 10 S лаптопи, които обаче ще бъдат на доста по-ниски цени от тези на Surface Laptop. Всъщност те ще са реалната конкуренция срещу устройствата тип Chromebook.