Компанията разкрива дългосрочните си цели

Microsoft все повече измества Windows към облака от комерсиалната страна. Сега софтуерният гигант иска да направи същото и за потребителите. Компанията изгражда Windows 365, така че да се даде възможност за пълна операционна система Windows. Тя ще бъде предавана от облака към всяко устройство.

Презентацията на компанията включва цялостната стратегия и как тя се свързва с други части от бизнеса. Преместването на Windows 11 в облака се идентифицира като дългосрочна възможност в потребителското пространство на Microsoft. В това число използване силата на облака, за да се даде възможност за подобрени услуги, задвижвани от AI и пълен роуминг на цифрово изживяване от хората.

Windows 365

Windows 365 е услуга, която предава поточно пълна версия на Windows към устройства. Досега беше ограничена само до търговски клиенти, но Microsoft вече я интегрира дълбоко в Windows 11. Бъдещата актуализация ще включва Windows 365 Boot. Това ще позволи на устройствата с Windows 11 да влизат директно в екземпляр на Cloud PC при зареждане, вместо в локалната версия на Windows. Windows 365 Switch също ще е вграден в Windows 11 за интегриране на облачни компютри във функцията Task View.

Идеята за пълно преместване на Windows в облака за потребителите също е представена заедно с необходимостта на Microsoft да инвестира в персонализирани партньорства. Това влиза в сила и за устройства Surface Pro X, задвижвани от ARM. Гигантът обмисля проектиране на свои собствени ARM-базирани процесори за сървъри и може би дори Surface устройства. Microsoft работи и върху свои собствени AI чипове.

Интеграция на Windows 365 в Windows 11

Microsoft споменава необходимостта от укрепване на търговската стойност на Windows в отговор на заплахата за Chromebook. Дългосрочните възможности от търговска страна включват увеличаване използването на облачни компютри с Windows 365.

Microsoft наскоро обяви Windows Copilot. Това е захранван с изкуствен интелект асистент за Windows 11. Windows Copilot стои отстрани на Windows 11 и може да обобщава съдържанието, което гледате в приложенията, да го пренаписва или дори да го обяснява. Microsoft обещава възможност за тестване през този месец, преди да го разпространи по-широко за потребителите на Windows 11.

Windows Copilot е част от по-широк AI подем за Windows. Microsoft също така работи с AMD и Intel, за да активира повече функции на процесори от следващо поколение. Intel и Microsoft дори намекнаха за Windows 12 през последните месеци. Всичко това е част от широката Windows амбиция на Microsoft, която ще позволи подобрени услуги, задвижвани от AI.