biometrics011

Много скоро ще можете да влизате в пощенските си кутии и потребителските си профили много по-ефективно. Microsoft обяви на конгреса по сигурност Stanford Cybersecurity Summit, че в следващата версия на Windows ще поддържа новата спецификация Fast Identification Online (FIDO). Тя позволява на различни устройства да работят с много голямо разнообразие от биометрични четци и устройства.

Виж още: Google прекратява Helpouts

Новата спецификация дава възможност за изграждане на много устойчива рамка за предлагане на по-сигурни методи за идентификация. За разлика от настоящите биометрични четци, FIDO има за цел изцяло да замести паролите. От Microsoft заявяват, че това е една от водещите цели на компанията.

Спецификацията е отворен стандарт, който се подкрепя от водещи компании в сферата на технологиите и банкирането като Microsoft, Google, Paypal и Bank of America. При нея идентификацията се извършва чрез потвърждение за точното съдържание на биометричната заявка. Това е много сигурен метод за автентикация на иска за достъп до информация.
Microsoft допринесе за новата спецификация чрез препоръки за нейните основи модели.