smartwatch

Microsoft разработва собствен умен часовник с тъчскрийн, съобщи The Wall Street Journal. Според източници на изданието от веригата за доставки на софтуерния гигант, Microsoft е отправил запитване за доставка на части за устройството. Стига информацията да бъде достоверна, това означава че Microsoft се присъединява в клуба на компаниите, които първоначално ще спечелят от очаквания бум на носимата потребителска електроника.

[cquote]Предстояща мода или масова заблуда са “умните” часовници?[/cquote]

“Наблюдаваме растящо търсене за носими джаджи, докато смартфоните стават все по-големи и трудни за носене. Един смарт часовник, който се синхронизира със смартфон, би бил атрактивен продукт за потребителите на технологичния пазар.” – коментира аналистът Уонли Уанг от RBS.

suuntobig

Това няма да бъде първия опит на Microsoft в света на смарт часовниците, посочи интернет изданието The Verge.

Обратно през 2004 година, компанията представи часовникът, наречен Microsoft SPOT, които получава съобщения от Windows Messenger, последните новини, информация за борсата, както и прогнози за времето. Microsoft SPOT бе спрян от производство през 2008 година.

На снимката: Часовник на Suunto с технологията на Microsoft SPOT.

Любопитното тук е, че изследователят Бил Бъкстън от Microsoft проведе изчерпателна презентация за 37-годишната история на смарт часовниците миналия месец, намеквайки за вероятност техният пазар значително да нарастне в близко бъдеще. Нищо очудващо, особено когато вземем предвид, че Apple, Samsung и Google вече работят по своите носими устройства.