Снимка: Mashable.com

Microsoft обявиха официално вреча, че ще предприемат съкращения на голям брой свои служители в опит да фокусират бизнес модела на компанията към облачните услуги. Само преди два дни споделихме, че подобно нещо може да се случи и ето, че всичко вече е официално.

Не бе обявена точна цифра за брой работници, които ще бъдат освободени от длъжност, но CNBC докладват, че това ще са около 10% от служителите в отделите за продажби. Това показва, че очакваме да бъдат съкратени близо 3000 души. Официален говорител на команията сподели пред CNBC:

“Microsoft прилага промени, за да започне да обслужва по-добре своите клиенти и партньори. Днес предприемаме стъпки, за да уведомим някои служители, че техните работни места са под въпрос или че техните позиции ще бъдат елиминирани. Както всички компании, ние редовно оценяваме бизнеса си, което може да доведе до увеличаване на инвестициите в някои сектори и от време на време, пренасочване в други.”

Фокусирането към облачните услуги става в момент, в който Microsoft вижда увеличаване на приходите от сървъри и облак. Специално услугата Azure на компанията отчита растеж от 93% за последните няколко тримесечия.

Последното реструктуриране в редиците на Microsoft се случи миналата година, когато от компанията си тръгна главният оперативен директор Кевин Търнър (Kevin Turner).