Проучване сочи, че когато човек е сред природата, твори и се фокусира по-добре, и най-важното – чувства се по-щастлив. Microsoft приема тази философия с отворени обятия и точно заради това решава да построи дървени къщички за своите служители.

Едната е в подножието на красива ела, докато другата е на 3.5 метра над земята и всичко, разбира се, е направено от дървесина. Уют, красота, природа… как по-добре бихте могли да опишете едно работно място?

Проектът е за три къщички, като засега две са отворени, а третата ще бъде нещо като лоби и ще бъде завършена по-късно тази година. И двете къщи имат стаи за срещи, но не е задължително хората да работят само там.

Красивите постройки са измислени от Пийт Нилсън, който най-вероятно сте гледали в предаването Treehouse Masters. Къщичките ще издържат поне 20 години и са направени така, че да могат да се дострояват с нарастването на дърветата.

Като малки всички сме си мечтали да имаме къщичка на дърво. Ако искате да сбъднете своята мечта, просто си намерете работа в Microsoft. Какво по-лесно от това?

Трите къщи се намират във „външните части“ на Microsoft, които са към сградите около Редмонд кампуса. Те разполагат с пейки, които са непромокаеми; контактите и всички кабели са вградени по специален начин; люлеещи се столове, камини, дървени козирки… и, разбира се, достъпна WiFi мрежа абсолютно навсякъде.

За тези, които имат нужда, има рампи. Ако пък някой огладнее има кафене, както отвън така и вътре, и ресторант, където може да се поръча барбекю например. Така че едно е сигурно – никой няма да умре от глад.

Компанията така и така е планирала да направи нещо ново за своите служители и когато им е бил зададен въпросът „Кое ви липсва най-много в работната среда?“, те, както се досещате са отговорили „Ако имахме възможност, щяхме да работим навън по-често“.

Ако се чудите, за какво допринася природата на един служител на Microsoft, ето един абзац, който описва действията на един от тях:

„Наскоро, в един слънчев ден, един служител седна по турски на тревата под една къщичка. Тя седеше с ръце на коленете си, със затворени очи и глава обърната към небето. Дишаше дълбоко в продължение на няколко минути. След това тя взе лаптопа си в ръце и започна мълниеносно да пише. После отново остави лаптопа настрана и този цикъл се повтори няколко пъти.“

Какво точно е вдъхновило служителката не е ясно, но пък и няма значение. Природата действа по различен начин на всеки един от нас. Едно голямо „Браво“ на Microsoft, които са измислили един прекрасен начин да вдъхновяват своите творци.