Kinect е мътръв! След години на спекулации, Microsoft най-накрая признаха, че времето на това устройство мина и компанията ще спре да го произвежда. Напомняме, че Microsoft Kinect дебютира за Xbox 360 през 2010 година, като през 2011 джаджата бе призната от рекордите на Гинес за най-бързо продаващото се потребителско устройство. За тези 7 години Microsoft продадоха около 35 милиона броя Kinect.

Макар да не стана достатъчно популярен, Kinect има редица последователи. Феновете с повече технически познания използват джаджата с възможности за улавяне на движение и усет за пространство в много разнообразни свои проекти.

Напомняме още, че през 2013 година Apple придобиха PrimeSense — оригиналният разработчик на Kinect. Сега част от технологията, в умален вариант, управлява възможностите за разпознаване на лице при iPhone X. Дебютът на най-новия iPhone на пазара в САЩ се очаква на 3 ноември (11 ноември за България).

Microsoft, разбира се, също спечелиха от съществуването на Kinect — HoloLens и Windows Hello работят на подобен принцип, разпознавайки лица с усета си за пространство.